Spánek je přirozená věc. Stejně tak spánek po jídle. Odkrví se vám mozek a prokrví zažívací trakt. Tím se spustí zcela logicky únava. Třeba potraviny bohaté na bílkoviny jako sója, vejce, sýry, tofu, ryby nebo maso obsahují aminokyselinu tryptophan, kterou naše tělo používá k výrobě serotoninu a ten přímo ovlivňuje spánek.

Možné důvody, proč se ale spánku vyhnout

Pokud patříte k těm, kteří mají problémy v noci usnout, pak vám poobědový spánek nikdo doporučovat nebude. Naopak – je užitečné být celý den aktivní, nejen mentálně, ale i fyzicky. Zařaďte do svého programu každý den 30 minut nebo hodinu pohybu. V kombinaci s psychickým klidem máte zaručený návod, jak večer usnout.

Kdy nejlépe jít spát?

Hned po obědě a maximálně na dvacet minut. Neodkládejte to. Spánek má fungovat jako krátké osvěžení. Spánek nakopne tělo a zlepší náladu. Pokud vás třeba čeká mentální práce, přemýšlení, učení, pak vás spánek zaručeně podpoří. Ale spánek neposouvejte na pozdější dobu ani neprodulžujte. Dlouhý spánek už znamená pro tělo signál, že má tělo zcela regenerovat. Takže třeba po hodině spánku se probudíte víc unavení, než když jste šli spát.

Zdroj: ireceptar.cz