Při výběru sedacího vaku musíme hodnotit několik kritérií. Předně je to tvar a velikost, které z obrázku na internetu od oka přesně neodhadneme. Nejčastěji vídáme vaky ve tvaru hrušky nebo polštáře, vak ale může vypadat i jako klasické křeslo či taburet. Mezi dětskými vaky pak narazíte třeba na tvar míče nebo zvířátek. Důležitý je objem - zatímco pro děti postačí pytle do 250 l, pro dospělou osobu bude tento objem minimální. Dva lidé se pak pohodlně společně usadí ve vaku o objemu od 350 do 450 litrů.

Hodláte-li sedací vak využívat hlavně k sezení, jeden z jeho rozměrů by měl být alespoň 140 cm. Pokud na něm chcete často i ležet, pořiďte si raději větší - tak kolem 180 cm.

Co se týče kvality, vaky by měly být šité dvojitým švem a jako náplň obsahovat EPS kuličky o hustotě 20 g/litr; kuličky s nižší hustotou brzy slehnou. U kvalitnějších výrobků bývá nicméně možnost kuličky v případě potřeby doplnit. Obloukem se vyhněte náplni z polyesterové drti, která velmi rychle ztratí tvar a mohou vás z ní rozbolet záda.

Jedním ze stěžejních bodů je pak materiál potahu. Jde nám nejen o to, aby byl příjemný na dotek, ale také o jeho údržbu. Ne ze všech vaků můžete potah sundat a hodit do pračky, některé vaky je možné čistit jen otíráním povrchu. Dobře se udržuje kůže a koženka, někomu ale tento materiál není příjemný, protože se v letních vedrech lepí na kůži. K odolným materiálům patří nylon a polyester, které můžete bez obav vytáhnout i do exteriéru. Na omak příjemná bavlna může naopak ve venkovním prostředí přijít k úhoně, nedoporučuje se ani v případě, že máte domácí mazlíčky - chytne se na ni každý chlup.