Každý z nás tráví nějaký čas na toaletě, tak proč si ho maximálně nezpříjemnit? Ačkoli se to může zdát jako drobnost nebo hloupost, záchodové prkénko může mít velký vliv na naše pohodlí. Nicméně výběr toho správného může být trochu matoucí. Ale nezoufejte! Jsme tu, abychom vám pomohli.

A jak WC prkénko namontovat? Je to snadné. Podle tohoto videa to zvládne každý.

Zdroj: Youtube

Dávejte si pozor na správné rozměry

Jak už jsme zmínili, při výběru záchodového prkénka je třeba vzít v úvahu několik důležitých parametrů. A především rozměry. I když se vám líbí design a materiál, pokud prkénko nepasuje na vaši toaletu, je to k ničemu. Ujistěte se, že jste správně změřili osovou vzdálenost otvorů, vnější a vnitřní rozměry toalety a celkovou délku. A pokud si nejste jisti, udělejte si šablonu - vaše nervy i peněženka vám poděkují!

Je libo plast, duroplast či něco jiného?

Plast je nejlevnější volba, ale může snadno prasknout. Duroplast je dražší, ale je stabilní a bytelný, s antibakteriální úpravou - vhodný pro domy s malými dětmi. Polyresin a polypropylen jsou vysoce kvalitní a odolné varianty, ale tomu odpovídá i jejich cena. Dřevovláknité desky z MDF jsou levnější alternativou, nestudí a splňují hygienické požadavky, nicméně nejsou tak odolné vůči vlhkosti.

I záchodové prkénko může být opravdová designovka

Bílá prkénka jsou klasika, ale kdo říká, že se musíte držet klasiky? Proč nezvolit prkénko s potiskem nebo motivem? Může to být skvělý způsob, jak projevit svůj osobní styl, nebo udělat koupelnu atraktivnější pro děti. Dřevěná prkénka mohou být skvělou volbou pro milovníky přírodních dekorů, kteří chtějí svou koupelnu sladit s dalšími dřevěnými prvky v domě. A nejde jen o design. Dnes v nabídce jsou záchodová prkénka, která jsou vyhřívaná, podsvětlená s bidetovou sprškou apod. To je už ale jiná kategorie, které je třeba se věnovat separátně. Tady totiž musíte mít na záchodě nejen přívod vody, ale také zásuvku. A jistě není třeba připomínat, že existují firmy, které dělají záchodová orkénka na zakázku. Třeba britská firma Bard Blackwood je dělá z pravého dřeva. Ze speciálního gelového materiálu je pak vyrábí firma Gel Ovations, ale tam jsou jiné důvody. Tato firma se zaměřuje na sedadla, sedáky a všechny možné jejich aplikace pro tělesné postižené, aby měli co nejmenší množství otlaků.

Nepodceňte sklápění

Pokud máte doma pány, kteří prkénka před malou potřebou zvedají, možná byste byli vděční za samosklápěcí WC sedátko pracující na tzv. softclose systému. Nejen že eliminuje hluk, ale také chrání toaletní mísu před poškozením a zabraňuje nepříjemným úrazům malých prstíků.

Zdroj: bigbathroomshop.co.uk, covybrat.cz, toiletseats.com