Jste úplným začátečníkem v péči o květiny, nebo hodně pracujete či cestujete a nemáte na ně čas? Pak naše tipy jsou právě pro vás. Jsou to pokojové rostliny, kterým nevadí, když je občas zapomenete zalít, nepotřebují denní rosení a stejně porostou. A krásně doplní jakýkoli interiér. Které to tedy jsou? Zde je sedm nejméně náročných pokojovek.

Zelenec

Rostlina s dlouhými úzkými listy totiž vytváří rychle rostoucí výhony, kterými se reprodukuje, takže jich brzy můžete mít plný byt. U zelence bylo prokázáno, že snižuje znečištění vnitřního ovzduší. Potřebuje slunné místo nejlépe na okně na jižní stranu a jednou týdně zalít, to je vše. Opravdu nenáročná rostlinka.

Lopatkovec

Velmi oblíbená rostlina s krásnými bílými květy. Jediné, co jí vadí, je přelití, takže s vodou opatrně, stačí ji zalít, když jí lehce vadnou listy. A protože pochází z pralesa, je nejlepší ji pěstovat na světle, ale ne na přímém slunci, to jí může uškodit. Má ráda spíš vlhčí vzduch, tak ji občas nezapomeňte rosit. Vodu ale nikdy nestříkejte na květy, začaly by hnít.

Tchynin jazyk

Tato pokojovka patří mezi nejodolnější rostliny vůbec. Nemusíte ji často zalévat, naopak přemokřením jí jen uškodíte. Nepotřebuje vyšší vlhkost, stačí jí sušší půda. Radost jí udělá jen trocha slunečního svitu. Jestliže na ni zapomenete a zálivku hodně zanedbáte, nemusíte se ničeho bát, zvládne to a může vás za vaši „péči“ dokonce odměnit krásnými bílými květy.

Dracéna

Oblíbená dracéna s dlouhými širokými listy pochází původně z Afriky, Asie, Madagaskaru a Kanárských ostrovů a žádá jen mírnou zálivku v období, kdy roste. Celou zimu zvládne s občasným zalitím a přežije i zcela na suchu. Má ráda světlé, ale nikoliv slunné stanoviště. Pokud máte domácího mazlíčka, buďte na pozoru. Pro zvířata je tato rostlina silně toxická.

Chamaedorea

Tato palma miluje přímé slunce a jasné světlo. Nejlépe jí je při teplotách mezi 18 a 24 stupni, ale zvládne i teplotu kolem 12 stupňů Celsia. Upřednostňuje vyšší vlhkost vzduchu, které dosáhnete velmi snadno rosením. Rozhodně se nejedná o květinu, která by patřila mezi nízké pokojové rostliny. V dobrých podmínkách totiž dokáže vyrůst do výšky až 120 cm.

Netík

Nemáte doma zrovna hodně světla? Pak je netík skvělou volbou. Patří totiž mezi nejkrásnější kapradiny. A ty přežívají i na tmavých místech. Jediné, co tahle rostlina s drobnými, zářivě zelenými lístečky vyžaduje, je odstraňování uschlých listů a občasné rosení, protože má ráda vyšší vzdušnou vlhkost. Dobře jí bude třeba v koupelně, a to i v té bez okna.

Aloe vera

Je velmi atraktivní sukulentní a tučnolistá pokojová rostlina, která má navíc léčebné účinky, takže ji doma prostě musíte mít. Šťávu z listů můžete použít k léčení drobných ran a popálenin, pomůže vám totiž od bolesti a urychluje hojení. No není to snad důvod, proč si ji nepořídit? Navíc ani péče o ni není nikterak náročná. Aloe potřebuje dostatečné množství přímých slunečních paprsků, proto jí dopřejte plné slunce. Půda je vhodná písčitá, dobře propustná. Zalévejte ji přiměřeně, rostlina nesnáší dlouhodobé přemokření.