1. Polštáře a přehozy

Ročnímu období v první řadě přizpůsobíme bytový textil, který se snadno obměňuje a má schopnost zcela změnit dojem celé místnosti. Lehké a vzdušné materiály, které jsme ocenili v létě, teď vyměníme za teplejší a "těžší". Zelenou dáme vlněným přehozům či sametovým polštářkům, barvy pak volíme tradičně podzimní (oranžová, hnědá, okrová), případně zkusíme tlumenější odstíny červené, zelené a žluté.

2. Chlupatý koberec Shaggy

Pocit "zateplenosti" znásobí kusový koberec s vysokým vláknem, který přijde vhod hlavně v ložnici, když se už venku ochlazuje, ale topení ještě není spuštěno. Pěkně bude vypadat také v obýváku - protože se ale jedná o více zatěžovaný prostor, vybírejte sem kvalitní produkty s vysokou tvarovou pamětí, jejichž vlákna se hned tak nezdeformují, když se po nich bude často šlapat nebo na ně postavíte konferenční stolek.

3. Prostírání

Do podzimního hávu můžeme obléknout i jídelní stůl. Nemusíme se přitom obávat klasických motivů ovoce, které se těšily oblibě u našich babiček, vděčné jsou i rustikální červené kostičky. Podzim přeci hraje všemi barvami, tak proč ho pro jednou nenapodobit i v interiéru.

4. Dekorace z plodů podzimu

Možná zrovna nepěstujete malé okrasné dýně a ty velké vám nechutnají. Nejsou to ale jen dýně, z čeho vyrobíte působivé podzimní dekorace. Při procházce přírodou si nasbírejte kaštany, jeřabiny, žaludy, šišky i třeba kousky dřeva a mechu. Stačí je pěkně naaranžovat na misku okolo svíčky nebo vázičky s podzimní květinou a kouzelná dekorace je na světě.

5. Podzimní věnec

Výroba podzimního věnce zabere více času než nasypání kaštanů do misky, ale zato jde o velice příjemnou aktivitu, kterou si ukrátíte sobotní odpoledne. Nápadů a variací je asi tolik jako šišek v lese, takže zapojte fantazii a pusťte se do toho.

6. Intimnější osvětlení

Slunečního svitu je na podzim méně a zářivky produkující ostré světlo ho nenahradí. Pokud zrovna nekucháte rybu, nechte se unášet kouzlem přítmí a po večerech doma navoďte tu správnou tajemnou atmosféru pomocí stmívače, lampy nebo svíček.

7. Vůně

S podzimem přicházejí ke slovu i jiné vůně. Už to nejsou ty lehké květinové, preferujeme výraznější vůně ovoce, čaje nebo kávy, které navodí pocit pohodlí hned při vstupu do bytu. A co teprve vůně čerstvě upečeného ovocného koláče! To je snad nejjistější lék na špatnou náladu způsobenou sychravým počasím a pracovním stresem.