Velkou výhodou domácího klíčení je rychlost tak akorát, většinou jde o několik dnů. Také budete vědět, co si připravujete, a v porovnání se zakoupenými klíčky významně ušetříte.

Je jich mnoho, která vybrat?

Chce to vyzkoušet, každá naklíčená rostlinka má trochu jinou chuť. Mezi osvědčené patří klíčky ředkvičky a rukoly, často se zkouší semínka slunečnicová, populární jsou chia, klasiku zastupují dýňová a lněná. Můžete klíčit rovněž luštěniny, třeba fazole mungo, stejně jako obiloviny (ječmen, oves...) či pseudoobilovinu pohanku. A vojtěšku (tolici vojtěšku) někteří lidé vnímají jako chuťově neutrální výplň do pomazánek. Kromě nich se klíčky konzumují jako posyp na chleba či rohlík, v salátech, polévkách, přílohách či smoothie. Žádné vaření, pěkně zasyrova.

Proč to vůbec dělat

Naklíčená semínka jsou opravdu skvělým zdrojem mnoha vitaminů, minerálů, aminokyselin, najdete v nich vlákninu a další živiny. Slovo „skvělý“ není reklamní trik, skutečně obsahují mnohem více tělu prospěšných látek, než co nabízí suchá semena (ta například kvůli kyselině fytové zabraňují vstřebávání důležitých minerálů v těle). Díky vodě se začnou aktivovat enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Například už po dvou hodinách klíčení se zvyšuje podíl vitaminů a vlákniny o více než sto procent. Konkrétní obsah živin se pak samozřejmě liší podle druhu semínek.

V čem klíčit

Zase máte na výběr. Někdo nedá dopustit na nakličovací sklenici, jiný zvolí nakličovací misky. Nebo do misek, které máte doma, přidejte nakličovací sítko. Ale jde to i v obyčejné zavařovací sklenici, na kterou gumičkou přichytíte kus plátna, utěrku, kus gázy a podobně. Stejně tak lze pro první pokusy s klíčením použít sklenici a sítko, které máte doma.

A jdeme na to

Nabízíme vám obecný návod s využitím zavařovačky, doba máčení a klíčení se liší podle konkrétního druhu. Semínka několikrát dobře propláchněte a pak je namáčejte určitý počet hodin ve vodě v zavařovačce, aby nabobtnala (ale rukolu, řeřichu a hořčici postačí navlhčit rozprašovačem). Poté vodu slijte, semínka propláchněte a sklenici přikryjte. Samotné klíčení trvá v průměru několik dnů, každý den semínka v nádobě asi třikrát propláchněte. Důležité? Musí zůstat stále vlhká, ale nesmí plavat ve vodě.

Tři otázky na závěr

Začátečníci se často ptají:

  • Vidím na nich nějaký bílý povlak, takové chomáčky, je to plíseň? Odpověď: Zpravidla není, jde o jemné vlasové kořínky (často se tvoří u ředkviček, ale i jinde). Směle konzumujte. Jinak plíseň byste měli cítit.
  • Kam nejlépe postavit misku/nádobu? Odpověď: Na místa, kam přímo nemíří slunce, ale kde je světlo a stabilní pokojová teplota.
  • Jak dlouho pak vydrží v lednici? Odpověď: Několik dnů.

Zdroj: Kitchenette.cz, Labeta