Už jste slyšeli o semolině? Možná jste se nad tímto slovem zarazili a začali si představovat tajemný svět kouzel. Ale semolina je ve skutečnosti jen skromná potravina, která se ale stává populárnější a populárnější. V tomto článku se dozvíte, co je to semolina, jak se používá a kde ji seženete.

Co je to semolina?

Zdroj: Youtube

Co je to semolina?

Semolina, známá také jako krupice, je druh mouky, který se získává z tvrdozrnné pšenice. Tvrdozrnná pšenice, známá také jako durum, je druh pšenice s vyšším obsahem proteinů a lepku. Má pevnější zrno než běžná pšenice, což jí dává schopnost lépe držet tvar při vaření. Navíc má tvrdozrnná pšenice výraznější chuť než běžná pšenice.

Semolina jako taková má kvůli tomu potom jemnou až hrubou texturu a světle žlutou barvu. Semolina se často používá jako základní surovina při výrobě těstovin, chleba, noků, kaší a dezertů. Je to univerzální zázrak, který lze použít při přípravě jak sladkých, tak slaných pokrmů.

Co to jsou semolinové těstoviny?

Semolinové těstoviny jsou vyráběny ze semoliny a vody, a to bez použití vajec. Mají pevnější konzistenci a vaří se tím pádem déle než běžné těstoviny. Díky tomu lépe drží tvar a jsou vhodné pro různé omáčky. Navíc semolinové těstoviny mají tu výhodu, že jsou přirozeně veganské, takže si je mohou dopřát i ti nejnáročnější gurmáni.

Kde koupit semolinu?

Semolinu seženete snadno v každém větším supermarketu, obchodě se zdravou výživou nebo online. Běžně ji najdete ve stojanech s moukou nebo u potravin na pečení. A pokud jste opravdu na vážkách, můžete si semolinu i vyrobit doma! Stačí si koupit tvrdozrnnou pšenici a domácí mlýnek na mouku.

Co použít místo semoliny?

Pokud nemáte semolinu po ruce a potřebujete ji nahradit, můžete použít kukuřičnou krupici, polentu nebo dokonce mouku z brambor. Každá z těchto náhrad má trochu odlišnou texturu a chuť, ale i tak mohou dobře posloužit jako základ pro vaše kulinářské experimenty. Jen mějte na paměti, že výsledná konzistence pokrmu se může lišit od té, kterou byste dosáhli se semolinou.

Zdroj: bobsredmill.com, cupcakeproject.com, webmd.com