Senzion (ve zkratce senzační penzion pro seniory) je založen na principu nájemného bydlení a jeho zakladatelé se nechali inspirovat zahraničními vzory, především z Holandska a USA. Nájemníky jsou senioři, kteří nejsou trvale odkázání na péči cizí osoby a nechtějí se v důchodu nudit. Chtějí prožívat aktivní stáří v atraktivním prostředí a v kontaktu se svými vrstevníky. „Krásné prostředí, nastavená pravidla, která rozhodně naše seniory neomezují, vzájemná motivace a vytváření komunity spřízněných lidí jsou hlavní devízou Senzionu,“ říká Pavel Holubář, spolumajitel strojírenské společnosti SHM, která projekt zainvestovala.

Senzion není žádnou strnulou stavbou, ale naopak působí velmi svižným a moderním dojmem. Nemůže být pochyb, že kvalitní architektura Senzionu má pozitivní dopad na seniory a jejich aktivní přístup k životu. „Architektonickou koncepci protkává myšlenka o komunitním způsobu života. Lidé se tu nemohou minout, ale zároveň jim prostor poskytuje více oddělných odpočinkových míst,“ vysvětluje zakladatel Senzionu.

Generální dodavatel stavby byl vybrán na základě výběrové řízení, byť byla realizace Senzionu kompletně financována ze soukromých zdrojů, nikoliv z veřejných dotací. Zhotovitel stavby měl několik subdodavatelů podmíněných, jinak byly jeho ruce volné. „Předem stanovený byl například profil a materiál u střešní krytiny. Komplex je poměrně rozsáhlý, přičemž tři objekty jsou přízemní. Střechy tak tvoří dominantní estetický prvek. S ohledem na zkušenosti z jiných staveb a rozsah doplňkových prvků jsme ve spolupráci s projektantem navrhli střešní systém BRAMAC,“ vzpomíná Pavel Holubář. Střechu Senzionu zdobí elegantní model betonové tašky Tegalit v odstínu ebenově černá, který má dokonale rovné a geometrické linie. Jednoduchý styl krytiny Tegalit krásně podtrhl všechny konstrukční prvky ze skla a ze dřeva, které dominují exteriéru stavby. Fasádu charakterizují velké prosklené plochy, dále dřevěné terasy, pergoly či obklady ve štítech budov.

A jaké jsou plány do budoucna? V současné době se tvůrci projektu snaží maximálně přizpůsobit chod areálu potřebám a požadavkům nájemců. „Skupina je opravdu rozmanitá co do věkových kategorií, tak i svou sociální a profesní historií. Pro nás je to modelová situace. Při plné obsazenosti můžeme ještě lépe připravovat program a aktivity, které přispívají ke kvalitnějšímu životu. Ten v důchodovém věku rozhodně nekončí,“ říká na závěr Pavel Holubář.