Elegantní, seriózní, nadčasová, klasická, ale rozhodně ne nudná. Šedá barva má šmrnc, ale nerada hraje sólo a především pak na fasádě domu…

Jedním ze stereotypů, který se tradoval o zemích bývalého východního bloku v mnohých koutech západní Evropy až do pozdních devadesátých let, byla všeobjímající ponurost a šeď. Do začátku 90. let byl tento stereotyp faktem, který platil o českých městech téměř bezvýhradně. Fasády paneláků byly výhradně šedé a rodinné domky a činžáky variovaly typický okrový a šedý odstín.

Stavba, dům, fasádaProblémem však nebyla pouze barva jako taková, ale skutečnost, že se jednalo o jeden odstín, jehož fádnost byla ubíjející. Po pádu železné opony na sebe reakce nenechala dlouho čekat. Lidé toužili svou nově nabytou svobodu promítnout i do svého okolí a česká města se pomalu ale jistě začala vybarvovat. V památkových zónách drží lidskou fantazii na uzdě úřady a s většími výstřelky se v historické zástavbě většinou nesetkáme. Nejmarkantnější proměnou prošla česká sídliště. Unifikovaná šedá se transformovala doslova v barevnou erupci, kterou mnozí považují za výrazný pokrok. Někteří však nadšení pro současný chaos nesdílejí. Česká společnost se opět vrhla do extrému, po kterém by mohlo nastat nepříjemné vystřízlivění. Čím by se tedy člověk při výběru fasády měl řídit? Odborníci radí vsadit na klasiku, která však díky moderním technologiím a neobvyklým kombinacím dostává úplně nový rozměr. Z toho důvodu je šedá barva i přes své stigma oblíbenou barvou mezi architekty a právem se dostává po delší odmlce znovu na výsluní.Dům, stavba

Mnoho tváří šedé

Šedá patří mezi klasiku. Řadí se mezi neutrální barvy. Je ztělesněním serióznosti a nadčasovosti. Tato barva ale nerada hraje sólo a doslova si říká o doprovod. Současné trendy nabádají ke spojení studené šedé s teplými odstíny. Ať už se jedná o oranžovou, žlutou či propojení s přírodním materiálem, například dřevem.

Méně je někdy více

I přes zvýšený odbyt výrazných barev na českém trhu odborníci před jejich masivním použitím varují. „ Je to jako v interiéru, výrazné barvy jsou pěkné na doplňcích nebo jedné stěně, ale vymalovat si celý pokoj zářivě zelenou by nikoho asi nenapadlo. A pokud ano, pravděpodobně by to dotyčnou osobu brzy přestalo bavit. Člověk by se měl raději obklopovat tlumenějšími, neutrálními barvami, které na sebe nepoutají tolik pozornosti a nepůsobí rušivým dojmem. Toto pravidlo platí o použití fasádních barev dvojnásob. A právě šedá barva je jednou z neutrálních barev, která nikdy nevyjde pro svou snadnou kombinovatelnost a nadčasovost z módy,“ podotýká Olga Janovská, pracovnice zákaznického centra Baumit, která dlouhodobě pomáhá zákazníkům vybírat fasádní barvy.

„V posledních letech jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po cihlových odstínech a po sytějších odstínech všeobecně. Díky tomu jsme vytvořili novou řadu výraznějších odstínů Baumit ArtLine, která doplňuje náš klasický vzorník. Snažíme se tak vyjít vstříc zákazníkům, ale sami jim doporučujeme, aby syté či křiklavé barvy nepoužívali na celý Bytový dům, byty, fasása, omítkadům. Měli by se kombinovat se světlejšími neutrálními odstíny,“ dodává paní Janovská. Světlé odstíny mají i své funkční opodstatnění. Každá barva má svou spektrální odrazivost. Čím je barva světlejší, tím více světla odráží. Míru odrazivosti naleznete v každém barevném vzorníku. Její hodnota HBW by u zateplených konstrukcí měla být vyšší než 30, příliš velké tmavé plochy tudíž odborníci společnosti Baumit nedoporučují. Při aplikaci světlejších odstínů s vyšší odrazivostí se při sluneční aktivitě povrch fasády tolik nepřehřívá. Z toho důvodu nedochází k nebezpečným dilatacím, které mohou narušit fasádní konstrukci. Světle šedá v kombinaci s výraznější barvou, nebo naopak moderní tmavě šedá v kombinaci s bílou, tak tvoří i konstrukčně odpovídající řešení.

-Baumit-