Dobří architekti neřeší jen estetiku bytu, ale kladou si jednoduchou otázku: Jak to udělat, aby v bytě vše správně izolovalo. Ano, nejcitlivějším místem stavby je vedle střechy zejména koupelna.

Tropická sprcha

K nejčastějším chybám při projektování koupelny patří například volba velké sprchové hlavice nazývané také tropický déšť bez řešení dalších technických souvislostí. Podobné hlavice byly kdysi prodávány jen designovými společnostmi, ale dnes je pořídíte v kdejakém hoby marketu a jsou velmi módní. Málokdo tuší, že velké sprchové hlavice mají vyšší přítok vody, než je odtok standardní výpustě. Důsledek bývá velice nepříjemný – voda v celé koupelně.

Vana v podlaze

Mnoho lidí se zamilovalo do van zapuštěných v podlaze, které často zdobí stránky obrázkových časopisů. Podobné řešení pochopitelně nelze volit v běžném činžovním domě nebo v paneláku, ale při budování domu to reálné je. Málokdo si uvědomuje, že v takovém případě není možné zajistit spodní přístup k odtoku vody, který je čas od času nutné pročistit. Pokud dojde k havárii, nezbývá než vanu doslova vysekat.

Rizikový vodopád

Velmi oblíbené je přepadové napouštění vany nebo umyvadla. Jedná se o baterie, které vytvářejí jakýsi vodopád. V technickém návodu baterie je vždy uveden nenápadný údaj, který prozradí, jak daleko dostříkne proud vody při maximálním výkonu. Bývá to obvykle mnohem dál než u standardní baterie, a podle toho je třeba volit hloubku vany nebo umyvadla. Existuje však redukce přítoku, jež nám problém dokáže vyřešit. Pozor, montuje se na trubku pod omítku, takže i na redukci musíme myslet již při hrubé stavbě.

Úpadek řemesla

Slabinou českých koupelen jsou spáry mezi obklady. Čeští řemeslníci stále vedou svou obehranou písničku o půl až centimetrových spárách, které se dodržovaly po čtyřicet let totalitní devastace řemesel. Po celé Evropě jsou standardní spáry do dvou milimetrů a u tak zvaných kalibrovaných obkladů je to dokonce pouhý milimetr. Zdá se to banální, ale vyplatí se uvést šířku spáry do smlouvy s obkladačem nebo developerskou firmou. Úzká spára vytvoří dojem mnohem elegantnější a dražší koupelny.

Mozaikový fígl

Pokud lidé volí do koupelny mozaiku, většinou vyspárují plochy mezi jednotlivými kamínky bílou hmotou. Pak často přemýšlí, proč jejich koupelna nevypadá jako z katalogu, ale působí jaksi lacině. Důvod je jednoduchý: opravdu drahé mozaiky nemusí samy o sobě vypadat lépe, ale vždy jsou vyspárovány hmotou v barvě mozaiky. K modré tedy volte vždy stejnou modrou, k šedé stejnou šedou atd. Jedná se o malý trik, který si málokdo uvědomuje, ale opravdu zabírá.

Podlaha

Na podlahu platí jediné funkční pravidlo – nikdy by neměla být světlejší než stěny. Opravdu elegantní koupelna má však stěny i podlahu v totožné barvě.

-jop-Foto: www.profimedia.cz, Hansgrohe