1. Generální úklid

Když držíte dietu a někdo vám naloží na talíř zelí se slovy, ať si představujete, že je to řízek, fungovat to nebude. Stejně tak si nemůžete lehnout do vany a představovat si, že jste v lázních, když na vás při hledání šamponu vypadne ze skříňky pět téměř prázdných lahviček s neurčitým obsahem. Koupelnu ukliďte, nebo lépe řečeno, vykliďte. Kosmetiku, kterou jste od někoho dostali, ale nepoužíváte ji a jen ji tu máte vystavenou, rozdejte přátelům. Všechno zbylé, co denně používáte, schovejte do skříněk. Koupelnu vyčistěte a umyjte.

2. Pocit tepla

Koupelna by teď měla vypadat jako v době, kdy jste se do bytu či domu stěhovali. Je prázdná. Obklady možná působí studeně, ale sekat do zdi teď nebudete. Převládá-li zde sterilní bílá barva, vyberte hřejivou podložku před vanu teplé barvy. Pokud máte v koupelně okno, ve stejné barvě zvolte i záclonky. Je tu zima? Řada lidí dnes instaluje v koupelně podlahové vytápění, ale jestli by to v tuto chvíli bylo pro vás příliš složité a nákladné, zauvažujte třeba nad sálavým topným panelem nebo topným žebříkem, na němž se dají sušit ručníky.

3. Police praktické, ale hlavně dekorativní

Dobře zvažte, co vystavíte vedle umyvadla a na otevřené poličky. Co opravdu potřebujete mít k ruce celý den a co můžete před použitím vytáhnout ze skříňky a následně zase uklidit? Celodenně potřebujete v podstatě jen mýdlo na umývání rukou. Ostatní vystavené věci by měly mít v koupelně i funkci estetickou. Pěkné balení přírodní kosmetiky, potpourri, svíčka nebo květinová dekorace, to všechno je sice jen "pro oko", ale koupelně to dodá lázeňský vzhled. Hlavně to nepřeplácat.

4. Osvětlení

Výběr správného osvětlení koupelny je kapitola sama pro sebe. Svítidla musejí odolávat vlhkosti a páře, to je už takový technický základ a psali jsme o tom už dříve:

Nás ale teď bude zajímat vhodná intenzita a barva osvětlení. To je v koupelně oříškem, protože jiné světlo potřebují dámy při líčení a pánové při holení, a odlišné světlo bychom uvítali při večerní relaxaci. Z tohoto pohledu jsou zajímavá svítidla, která umí měnit teplotu světla z teplého na studené a naopak.

5. Odkládací plocha

Předpokládejme, že vaše "lázeňská" koupel bude delší než pět minut. Možná si v té vaně rádi poležíte i hodinu. Nechcete si přitom počíst v knížce nebo vypít skleničku dobrého vína? Potom vám určitě přijde vhod podnos na vanu nebo dřevěná stolička, kterou postavíte vedle vany. Je to elegantnější, než věci odkládat třeba na pračku.

6. Vůně

Vonných svíček a esenciálních olejíčků je dneska k dostání celá řada. Ale pozor, s vůní v koupelně to nepřehánějte. Zpravidla jde o malou, uzavřenou místnost, kde se vůně snadno roznese až příliš, a může vás z toho rozbolet hlava. Jemný odér koupelně vtiskne i voňavé mýdlo, které necháte rozbalené na ozdobné misce jako dekoraci. Úplně to stačí.