Přemýšlejte při koupi spotřebičů

O úsporu energií se zajímejte už při výběru spotřebiče. Zatímco některé budou energii spotřebovávat pomalu a v malém množství, jiné si můžete představit jako nelítostného upíra. Podle energetické náročnosti se spotřebiče dělí do skupin (energetické štítky na spotřebiči), které se značí písmeny A až G. Zkuste si také spočítat roční spotřebu v kWh. Pak poznáte, zda se spotřebič opravdu vyplatí.

Prát můžete úsporně

Aby bylo vaše oblečení dokonale čisté, nemusíte jej prát čtyři hodiny při 60 °C. Při použití kvalitních pracích prostředků můžete prát při teplotě 30 °C a nižších otáčkách (800 až 900). Tímto způsobem spotřebujete méně elektřiny. Když budete prát v době nízkého tarifu, ušetříte ještě víc.

Nízký a vysoký tarif

Když už jsme zmínili praní při nízkém tarifu, nahlédněte do své smlouvy o dodávce energií. Možná máte dvoutarifní sazbu za elektřinu. To znamená, že v některých denních hodinách (obvykle večer a v noci) je elektřina levnější, během dne dražší. Náročnější spotřebiče pak zapínejte v době, kdy bude energie levnější – myčka, pračka, trouba.

Starejte se o své spotřebiče

Pokud zanedbáváte péči o svoje elektrické spotřebiče, nemůžete se divit, že začnou spotřebovávat více energie. U lednice a mrazáku je třeba hlídat, aby v nich nebyly nánosy námrazy. U myčky je nutné pravidelně čistit filtr. Nezapomínejte ani na prach, který se nachází na osvětlení.

Nepoužívané spotřebiče odpojte z elektřiny

Také patříte k těm, kteří nechávají zapojenou nabíječku od mobilu či notebooku v zásuvce i ve chvílích, kdy nic nenabíjí? Pak věřte, že i nabíječka ponechaná v zásuvce spotřebovává malé množství energie. To samé platí o nepoužívaných spotřebičích, kde svítí různé kontrolky a podobně.

Zdroj: eon.cz, porovnej24.cz