Voda mizící bez užitku - největší zloděj peněz

Kapající kohoutek je symbol plýtvání. Ještě horší je protékající WC. Pokud ho nespravíme, proteče jím ročně navíc 5000-50 000 korun! Dále každou chvíli necháváme téct vodu v umývadle - než nateče horká nebo ledová, při čištění zubů. Je to zlozvyk a lenost. Pákovou baterii není problém ve vteřině sklopit a vodu zavřít.

Kropíte zahradu? Neplaťte stočné!

Cena vody se skládá z vodného (v Praze letos 43,02 Kč) a stočného (to, co odteče do odpadu – 31,33 korun). Druhou složku platit nemusíme za tu část vody, kterou spotřebujeme na kropení zahrady. Celkově se nám faktura může snížit i o více než tisíc korun. Výhodnost vám spočítá dodavatel vody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Myčka stále šetrnější

Jsou cesty šetření, které vyžadují větší počáteční investici: typickým příkladem je myčka. Pak se ovšem faktura za vodu rapidně sníží. Myčka spotřebuje zhruba 9-15 litrů místo 50 litrů při ručním mytí pod tekoucí vodou.

Menší investice: průtokový ohřívač

Pokud máme bojler v koupelně, trvá dlouho, než horká voda dorazí trubkami do kuchyně. Vyplatí se dvě věci: Pořídit si do kuchyně průtokový ohřívač a nebude na škodu pořádně zaizolovat trubky.

TIP: I při praní se šetří

Při praní gelem místo práškem ušetříme vodu. Gel se do prádla nezapírá, a tak není nutné tolikrát máchat (u prádla pro děti a alergiky se doporučuje nechat projet cyklus máchání dvakrát). U gelu to není třeba.

Voda zdarma, voda dešťová

Kde to jen jde, využíváme „dešťovku“. Do okapových svodů necháme udělat vývod, kterým po sklopení teče voda do sudu. Abychom se nemuseli tahat s konvemi, pořídíme si k sudu malé čerpadlo.

Zásady šetření

Maximálně plníme pračku a myčku Využíváme dešťovou vodu Koupíme tu nejúspornější pračku i myčku Důsledně zavíráme kohoutky, i na 5 vteřin Seřídíme kapající baterie Ihned necháme spravit protékající WC