Každá ušetřená koruna se počítá, tak se zdá logické, že když budeme více používat studenou místo teplé vody, ušetříme. Nicméně vědci z australské Flinders University varují před rizikem vývoje různých patogenů v rozvodech teplé vody, kohoutcích, sprchových hlavicích a podobně.

Zdravotní rizika

Podstatná část našinců se chystá v nadcházející topné sezoně nejenom vyladit radiátory na výrazně nižší teploty než obvykle, ale také pootočit ovládacím kolečkem bojleru více či méně doleva. Koupele v chladnější vodě mohou podpořit vaše zdraví a nižší účet (nejen) za elektřinu každého potěší. Na druhou stranu nižší spotřeba méně teplé vody může – zvláště pro novorozence a lidi starší nebo se sníženou imunitou – znamenat riziko přenosu různých chorob a zdravotních potíží.

Co zjistili vědci

„Biofilmy vytvořené v kohoutcích, hlavicích sprch a na řadě dalších míst rozvodů představují ideální prostředí pro rozvoj nebezpečných patogenů, často rezistentních i vůči antibiotikům,“ říká Claire Haywardová z Flinders University. „Tak vznikla třeba také legionářská nemoc či některé superbakterie,“ dodává.

Jak se bránit „patogenům z vodovodu“?

Vědci doporučují pravidelné čištění či výměny filtrů a perlátorů z kohoutků spolu s čištěním sprchových hlavic. Na samotné rozvody a vodovodní baterie ovšem zabírá jenom občasné propláchnutí co nejteplejší vodou. Čas od času by prý tedy člověk měl nahřát vodu v bojleru na hodně vysokou teplotu a roztočit všechny kohoutky v domě. Tak se dá předejít problémům.

Zdroj: časopis Květy