Sezona ostružin trvá obvykle od července do října. Právě teď můžete během procházek v přírodě narazit na trnité keře, které zdobí lesklé plody s charakteristickou sladkokyselou chutí a příjemnou vůní. Za svou tmavou barvu vděčí flavonoidům – důležitým antioxidantům, které podporují správnou funkci imunitního systému a prospívají kardiovaskulárnímu systému. Mimo to tělu dodají vitamin C, vitamin E a také vápník, draslík a hořčík. Ostružiny si můžete bez obav dopřát i při dietě – 100 g obsahuje pouhých 44 kcal. Ostružiny výborně chutnají čerstvé – přidat je můžete do jogurtu, tvarohu nebo rozmixovat s kefírem či podmáslím. Skvěle chutnají také v moučnících, zkusit můžete třeba cheesecake, bublaninu, muffiny nebo koláč s drobenkou.
Lákají vás cukrářské výzvy? Zkuste upéct naprosto dokonalý ostružinový dort! Postup najdete ve videu:
Ostružinový koláč s drobenkou
Čas přípravy: 15 minut, pečení 45 minut
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g ostružin
- 150 g rozpuštěného másla
- 3 větší vejce
- 100 g krupicového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 125 ml kefíru
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Na drobenku:
- 100 g cukru
- 100 g studeného másla
- 150 g hladké nebo polohrubé mouky
Příprava:
1) Všechny suroviny vyndejte z lednice, aby došly pokojové teploty. Máslo rozpusťte a odložte stranou. Ostružiny opláchněte a nechte oschnout.
2) Troubu předehřejte na 180 ºC. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, případně ji vyložte pečicím papírem.
3) Připravte si drobenku – nakrájené máslo, mouku a cukr dejte do misky. Prsty promněte všechny suroviny, dokud nevznikne polosypká směs s hrudkami. Drobenku poté vložte do lednice.
4) Do misky rozklepněte vejce a přidejte krupicový i vanilkový cukr. Metličkou nebo šlehačem vyšlehejte směs do husté bílé pěny. Důkladně promíchejte mouku s kypřicím práškem a vmíchejte do pěny. Poté přidejte rozpuštěné máslo a kefír.
5) Část těsta vlijte do připravené formy a nasypte na něj polovinu ostružin. Přidejte zbytek těsta a druhou část ostružin nasypte navrch.
6) Koláč posypte připravenou drobenkou a vložte do trouby. Pečte 45 minut – před koncem zapíchněte do středu koláče špejli. Pokud zůstane suchá, je koláč hotový.
Zdroj: thehappyfoodie.co.uk, www.nzip.cz