Sezona ostružin trvá obvykle od července do října. Právě teď můžete během procházek v přírodě narazit na trnité keře, které zdobí lesklé plody s charakteristickou sladkokyselou chutí a příjemnou vůní. Za svou tmavou barvu vděčí flavonoidům – důležitým antioxidantům, které podporují správnou funkci imunitního systému a prospívají kardiovaskulárnímu systému. Mimo to tělu dodají vitamin C, vitamin E a také vápník, draslík a hořčík. Ostružiny si můžete bez obav dopřát i při dietě – 100 g obsahuje pouhých 44 kcal. Ostružiny výborně chutnají čerstvé – přidat je můžete do jogurtu, tvarohu nebo rozmixovat s kefírem či podmáslím. Skvěle chutnají také v moučnících, zkusit můžete třeba cheesecake, bublaninu, muffiny nebo koláč s drobenkou.

Lákají vás cukrářské výzvy? Zkuste upéct naprosto dokonalý ostružinový dort! Postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube


Ostružinový koláč s drobenkou

Čas přípravy: 15 minut, pečení 45 minut


Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g ostružin
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 3 větší vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 125 ml kefíru
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy


Na drobenku:

  • 100 g cukru
  • 100 g studeného másla
  • 150 g hladké nebo polohrubé mouky

Příprava:

1) Všechny suroviny vyndejte z lednice, aby došly pokojové teploty. Máslo rozpusťte a odložte stranou. Ostružiny opláchněte a nechte oschnout.

2) Troubu předehřejte na 180 ºC. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, případně ji vyložte pečicím papírem.

3) Připravte si drobenku – nakrájené máslo, mouku a cukr dejte do misky. Prsty promněte všechny suroviny, dokud nevznikne polosypká směs s hrudkami. Drobenku poté vložte do lednice.

4) Do misky rozklepněte vejce a přidejte krupicový i vanilkový cukr. Metličkou nebo šlehačem vyšlehejte směs do husté bílé pěny. Důkladně promíchejte mouku s kypřicím práškem a vmíchejte do pěny. Poté přidejte rozpuštěné máslo a kefír.

5) Část těsta vlijte do připravené formy a nasypte na něj polovinu ostružin. Přidejte zbytek těsta a druhou část ostružin nasypte navrch.

6) Koláč posypte připravenou drobenkou a vložte do trouby. Pečte 45 minut – před koncem zapíchněte do středu koláče špejli. Pokud zůstane suchá, je koláč hotový.

Zdroj: thehappyfoodie.co.uk, www.nzip.cz