Během podzimu na nás ze všech stran útočí různé viry a bakterie. A aby náš imunitní systém měl šanci se jim bránit, musíme mu dodat dostatek vitaminů a živin. A z čeho jiného získat dostatek vitaminů než z čerstvého ovoce a zeleniny.

Všechny tyto benefity ale získáte jedině z té, která byla vypěstovaná bez chemických postřiků a za přirozených podmínek. Skladovaná a dovezená zelenina ze zahraničí ztrácí během transportu účinné prospěšné látky. Proto volte raději sezónní plody, které byly vypěstované u nás v České republice.

Sezónní ovoce a zeleninu seženete na farmářských trzích, u drobných pěstitelů, u sebe na zahrádce nebo se pečlivě dívejte na popisky v supermarketech, odkud ovoce nebo zelenina pochází.

Zdroj: Youtube

Podzimní ovoce a zelenina

  • Bílá ředkev léčí respirační problémy, detoxikuje tělo, posiluje imunitu.
  • Brambory pomáhají při nachlazení, revmatu, žaludečních vředech.
  • Brokolice zabraňuje nachlazení a snižuje cholesterol.
  • Celer chrání proti křečovým žilám, cukrovce a hemoroidům.
  • Cibule působí proti chřipce, nachlazení a virózám.
  • Cuketa uklidňuje, detoxikuje a má antibakteriální účinky.
  • Červená řepa posiluje imunitu a snižuje krevní tlak.
  • Hroznové víno pomáhá proti zácpě. Má i protirakovinné účinky.
  • Hrušky podporují funkci ledvin a detoxikují tělo.
  • Jablka pomáhají při zánětech, horečkách a kašli.
  • Kedlubna posiluje srdce a podporuje pravidelné vyprazdňování.
  • Květák pročišťuje organismus a vylučuje přebytečnou vodu z tkání.
  • Mangold je prevencí proti nádorům a zpevňuje cévy.
  • Mrkev pomáhá při astmatu, revmatu a průjmu.
  • Špenát je vhodný pro těhotné díky obsahu kyseliny listové.
  • Švestky čistí střeva a působí proti stresu.

Jak zpracovat podzimní zeleninu

S využitím paprik, okurek, rajčat a salátů obvykle nemáme žádný problém. Jak ale využít kořenovou zeleninu, která je vhodná pro konzumaci na podzim? Možností je spousta. Kořenovou zeleninu lze použít také do salátů, pro pečení a přípravu vařených jídel, do sladkých raw dezertů, k odšťavnění a přípravě zeleninových šťáv.

Zdroj: jimejinak.cz, odmartiny.cz