Romantická à la provensálská koupelna je populární z mnoha důvodů, a tím hlavním je vytvoření útulného prostředí. Dá se navodit také v bytě, stačí se inspirovat a jednotlivé atributy si přetvořit tak, aby vyhovovaly moderní době. Hodně pomáhají přírodní materiály či jejich imitace, zaoblené tvary, světlé barvy a květy levandule.

Jaké volit barvy

Největší plochu často zabírají obklady a dlažby, právě u nich si nejvíce rozmyslete, jaké barevnosti a dekorům dáte přednost. Více se používají matné povrchy, které nahrávají přirozenosti stylu. Pohledově i pocitově je vděčná imitace patchworku, dobře působí rovněž nápodoba dřevěných prken na podlaze či efekt cihliček na obkladech. Nejzásadnější je však vytvoření patiny a s ní i pocitu, že dlaždičky tady byly dávno před vámi. Z barev se dává přednost zejména krémové, šedé, světlé fialové a všudypřítomné bílé, v doplnění s odstíny dřeva. Ryze temné tóny na velkých plochách nejsou běžné, používat se však dají omezeně v detailech.

Oblé je útulné

Na zaoblené tvary se sází všude, kde to je možné, sanitou počínaje a svítidly konče. Zase vybírejte. Na chalupě bude dobře vypadat volně stojící vana třeba i na nožkách a umyvadlo umístěné na desce (poskytne více prostoru na odkládání), ideálně připomínající lavor nebo džber, plus stojící WC mísa. V městských třeba i panelových bytech lépe působí závěsná sanita a vana instalovaná alespoň k jedné stěně. V obou případech se může přidat bidet, doba přece jen pokročila.

Retro baterie a nábytek na nožkách

Členitost, rustikálnost a optimálně i keramika na madle, to jsou hlavní znaky vodovodních baterií. Pákové jsou bez debat úspornější, zato kohoutkové stylově vhodnější. Nicméně i v Provence koupelně můžete mít podomítkové baterie.
U nábytku převažují varianty na nožkách, dvířka mívají profilování a spoustu šuplíků není výjimkou, stejně tak vyčnívající úchytky nebo madla. Přidávají se otevřené police a stojan-žebřík na ručníky, nechybí ani proutěné koše na prádlo. U zrcadla si vyberte, zda zvolíte kruh, ovál, nebo přísnější tvary, nicméně jejich hrany se mnohdy zaoblují.

Aby vám šla pod nos

Provence koupelna má obrazně i doslova vonět. K tomu přispívá duch všudypřítomné levandule, a kdyby nic jiného, do misky položte svazek usušených květů. Jistě, jde o prostor, kde není nouze o vlhkost, ale pár kvítků snadno vyměníte. Ovšem podpořit útulnost může i dekor růží nebo třeba hortenzií či jiných květin, je to více o pocitu než o zahradnickém diktátu. Koupelna v Provence stylu si totiž na nic nehraje, nechce ohromovat. Ani maxi dekory, ani barvami nebo snad dokonce luxusem. Mnohdy stačí použít několik drobných doplňků, které půvabně upozorní na styl, jenž je blízký mnoha lidem, a máte zařízeno.