Silvestrovská zábava je typická svou pospolitostí. Proto bychom, pokud slavíme doma nebo třeba na chalupě, mohli zkusit podávat nějaké „společenské jídlo“, které se nejí striktně z talíře. Mohou to být třeba pečené kousky masa, nebo grilované kousky různé zeleniny, které si všichni namáčejí třeba i v desítkách pikantních dipů a nezvyklých omáček, které umístíme do malých mističek na velký otočný tác. Ale je tu ještě jedno „přátelské jídlo“, které se konzumuje pospolu, z jedné nádoby, nejlépe u kulatého stolu. Je to sýrové fondue, které se navíc k zimnímu času krásně hodí a jeho pojídání je velmi příjemné, protože se u něj dá pěkně debatovat a klábosit. Původně je to jídlo alpských pastevců, kteří si fondue vyráběli ze zbytků ztvrdlého sýra, který nosili s sebou na pastviny.

FondueJednou ze základních surovin je sýr: použijeme vždy sýr s vysokým obsahem tuku, jako je ementál, gouda a podobně. Nikdy ne eidam. Sýr může být jednoho druhu, smíchat ale můžeme dva i tři. Pokrm v ideálním případě připravíme v nádobě na fondue, ale pokud jsme ji například nedostali k Vánocům a není k dispozici, vezmeme hrnec se silným dnem. Připravit si ale musíme plotýnku na stůl, protože fondue musí být celou dobu stolování horké. Takovou improvizací třeba na chalupu může být litinová plotýnka na třínožce, na kterou položíme hrnec s fondue a kterou rozžhavíme na kamnech a potom zespodu zahříváme několika silnými nízkými svíčkami.

Suroviny:500 g sýra (nejlépe Greyerzer, ale také může být gouda)250 g ementálu1 polévková lžíce citrónové šťávy půl lžičky mletého muškátového oříšku2 cl třešňovice4 dl suchého bílého vína4 lžičky škrobové moučkyasi 1 lžička černého pepře, dle chuti4 nebo více stroužků česneku, dle chutičerstvé křupavé bílé pečivo – bagety

Postup: Do hrnce nalijeme víno a zahříváme. Když je teplé, nasypeme do něho hrubě strouhaný sýr. Směs stále mícháme; přidáme do ní citrónovou šťávu a jemně lisovaný česnek. Až se sýr spojí s vínem, dokořeníme muškátem a pepřem, případně dosolíme. Zesílíme plamen a do směsi vlijeme třešňovici smíchanou se škrobem. Stále mícháme, a když vznikne homogenní hustá omáčka, nádobu s fondue postavíme na stůl. Na ošatku dáme na kostičky nakrájené bagety. Každý strávník si napichuje kousky pečiva na vidličku (nejlépe dlouhou dvojzubou, ale vystačíme i s obyčejnými příborovými) a namáčí si sousta v horkém fondue.

K jídlu alpských pastevců můžeme nabídnout horký alkoholický nápoj pastevců tatranských – hriate. Název poukazuje na něco, co je zahřáté, horké.

Vezmeme hrnec se silným dnem a necháme v něm zkaramelizovat cukr. Přilijeme vodu, za stálého míchání přidáme skořici, vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku, hřebíček a citrónovou kůru nebo lžičku citrónové šťávy. Minutu povaříme, přecedíme a nalijeme do skleněných silnostěnných pohárů na nožce. Pak můžeme přidat ještě podle chuti i med.

Jako další chod „přátelského Silvestra“ můžeme vyzkoušet nějakou variaci na bowli, která se vlastně také vyrábí v „jednom hrnci“.

-ag-Foto: Archiv In