První z nich je ponechat věcem volný průběh a naaranžovat na stůl studené chody a všechno to, co příchozí přinesou, a připravit jen jeden teplý chod doplňující studené mísy. Většinou se zachovávají tradice, a tak se na půlnočním stole objevuje jak ovar, tak čočka, která symbolizuje peníze, které by se nás měly po celý další rok držet. Druhou možností je připravit menu o několika chodech. Záleží na tom, kde budete silvestra slavit, jestli doma, nebo třeba na chalupě. Vzhledem k mrazům přijde určitě k chuti polévka (dršťková nebo boršč) a rozhodně i guláš, servírovaný třeba ve vydlabaných malých bochnících chleba.

Tip: Půlnoční čočku uvařte na kyselo s dobrým octem - vyzkoušejte ocet vinný, jablečný nebo nejkvalitnější balsamikový.

Velká klobásková a sýrová mísa

Na silvestra se určitě sejde mnoho láhví červeného vína. Místo obligátních chlebíčků k němu můžete připravit klobáskovo-salámovou mísu a na velký dřevěný tác sýrové pohoštění. Zkombinujte mortadelu, suché salámy, navinulé španělské klobásky. Přidejte šunkové i pikantní chilli klobásky a třeba také taliány. Mísu obložte nakládanými feferonkami a okurkami, čerstvými plátky papriky a bílé ředkve. Do košíku dejte několik druhů tmavého chleba.

Pokud váš řezník prodává výbornou libovou šunkovou tlačenku, neváhejte! Na míse ji obložte křenem a jemně sekanou cibulkou. Přidejte dobrý jablečný ocet.

Na další míse se může objevit široká škála sýrů - tvrdé sýry (například ementál, gouda), velmi tvrdý sýr (kousek parmezánu nebo cenově přístupnější grana padano či gran moravia), zrající sýry s plísňovým povrchem (hermelín, brie), zrající sýry pod mazem (krkonošský nebo pivní sýr), olomoucké tvarůžky, potom typ roquefort (česká niva), poloměkké sýry, bílý slaný sýr (jadel) a také bílý sýr nezrající (mozzarella). Do misky můžete dát také brynzu, která je výborná namazaná na bílé pečivo. Mísu obložte kuličkami hroznového vína, plátky pomeranče a jablek. Nezapomeňte doplnit košem čerstvého bílého pečiva, nejlepší je průběžně dopékat v troubě bagety nebo houstičky.

Tipy na pohoštění

Zimní teplý zelný salátRozkrájíme hlávku zelí na velmi jemné nudličky, vhodíme je do vroucí vody spolu s trochou celého kmínu a necháme přejít varem asi 3 minuty, až zelí změkne. Necháme okapat na velkém cedníku a mezitím nakrájíme na kostičky dobrou uzenou slaninu, necháme ji na pánvi vyškvařit. Zelí přesuneme do hluboké mísy a promícháme se škvařenou slaninou. Podle chuti dosolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Salát se jí nejlépe teplý.

Jednohubky z řapíkatého celeruNakrájejte řapíkatý celer na asi 4 cm dlouhé kousky, které uvařte ve slané vodě. Nechte vystydnout na ploché míse a potom na každý nastříkejte sýrovou pomazánku. Tu umíchejte z lučiny, trošky másla, lisovaného česneku a soli. Některé řapíky natřete pro změnu pomazánkou křenovou (křen, lučina, sůl). Do jednohubek můžete napíchat párátka.

Horké hriate

Pro zahřátí po večerní vycházce na sněhu přijde k chuti nejen svařené víno, ale také třeba hriate, klasická slovenská specialita z pálenky. Předem si můžete připravit voňavý základ, který potom horký kombinujte s borovičkou nebo vodkou. Na pánvi zahřívejte cukr, až začne karamelizovat, přilijte vodu a míchejte. Přidejte kousky skořice nebo skořici mletou, kousek vanilkového lusku, pár hřebíčků a citrónovou kůru, všechno dohromady povařte a potom přeceďte. Nalévejte do silnostěnných sklenic, dolijte vodkou, borovičkou, nebo kmínkou…

Zásobte se tonikem

Tonik se hodí k přípravě rozmanitých osvěžujících long drinků, jako je například gin tonik. Vyzkoušet můžete také fernet tonik: sklenku naplňte do třetiny ledem, přilijte fernet a dolijte chlazeným sektem. Poměr fernet - sekt vyzkoušejte, ale zkusit můžete 5 ml fernetu a 1,5 dcl sektu.

(Nejen) silvestrovské mytí rukou

A ještě se podívejte, jak se před 120 lety pečovalo o ruce po vaření. Nebyla to jednoduchá práce, nebyly polotovary, příprava ryb a drůbeže nezačínala jako dneska vložením do trouby nebo na pánev, ale zabíjením, škubáním a kucháním. Proto každá kuchařská kniha obsahovala návody na mýdla, mycí líh a podobně. Také se doporučovalo neustálé drhnutí rukou mýdlem a kartáčkem, čímž se prý ruce zachovají hezké a jemné. „Tam, kde se v domě domácí paní sama vařením zabývá nemaje služky, a odpoledne čisté ruční práce vykonává, aby ruce její nezdrsnatěly, nechť vezme domácí paní, když chce kuchyni opustiti, 1 litru louhu, 1 litru vody, ať dá do toho lžíci líhu a umeje si v tom ruce; potom nechť si ještě lžičkou toho líhu na ruce naleje a dobře je tře, pak ať si zase v louhu ruce čistě umeje, naposledy studenou vodou oplákne a dobře utře, a zajisté pak může každou čistou práci konat.“

-ag-Foto: www.profimedia.cz