Růže šípková je nejběžnější volně rostoucí druh rodu růže ve střední Evropě. Roste planě, ale mít v blízkosti její keř se opravdu vyplatí. Nejenže nás na jaře a začátkem léta těší bílými a růžovými květy, které nádherně voní, ale teď na podzim nás obdarovává i zářivě červenými až červenooranžovými šípky.

Šípky nenabízejí potěchu jen pro oko

Šípky jsou zásobárnou cenných látek, především vitaminu C, ale i B1, B2, E a K, dále flavonoidů, karotenoidů, tříslovin aj. Jsou vynikajícím prostředkem na posílení imunity, působí jako silný antioxidant, v nich obsažený vitamin B1 působí příznivě na nervovou soustavu a soustředění, rutin chrání cévy, vápník posiluje kosti a zuby a železo pozitivně ovlivňuje krvetvorbu.

Díky svému jedinečnému složení nám tedy šípky pomůžou nejen jako prevence při nemocech z nachlazení, ale jsou výborné i na křečové žíly a paradentózu, kde se dokonce řadí k nejlepším přírodním prostředkům na toto nepříjemné onemocnění. Kromě toho nám můžou být nápomocné i s intimnějšími problémy, příznivě ovlivňují menstruační cyklus, posilují potenci i libido.

Všichni asi známe šípkový čaj, ale což zkusit tyhle červené ozdoby podzimní přírody využít trochu netradičně?

Šípková tinktura povzbudí i posílí

Příprava této tinktury není náročná, ani co se týče přípravy, ani složení. Stačí na ni pouze čtyři ingredience: 200 g šípků, 300 ml čirého vysokoprocentního alkoholu (může být slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i vodka), 5 lžic cukru, 5 lžic vody.

Šípky nasbírejte pokud možno v čistém prostředí, tedy dál od silnic a jiných potenciálně znečištěných míst. Nasbírané šípky omyjte, odstraňte z nich stopky a roztřepený konec u „bubáku“ a plody buď rozmixujte, nebo rozkrojte a vydlabejte z nich semínka. Takto připravené šípky dejte do čisté uzavíratelné nádoby, zalijte alkoholem a nechte zhruba 2 týdny macerovat neboli louhovat za studena. Nádobu každý den protřepte. Po 2 týdnech přeceďte obsah přes gázu nebo ještě lépe přes plátno, abyste odfiltrovali veškeré zbytky šípků.

V kastrolku si připravte roztok z cukru a vody, když se cukr úplně rozpustí, tak k němu přidejte šípkový macerát. Promíchejte a nalijte do uzavíratelné skleněné lahvičky. Nechte tinkturu alespoň týden odležet a poté ji užívejte po lžičkách podle potřeby. Kvůli obsahu alkoholu tato tinktura samozřejmě není vhodná pro děti nebo těhotné ženy, ale ostatní ji mohou využít pro doplnění vitaminu C, posílení imunity a celkové povzbuzení organismu.

Zdroje: Budějovice.rozhlas.cz, bionatural.sk