Šišky s mákem jsme si dávali ve školní jídelně, a mnoho z nás si na nich pochutnávalo i doma. A právě domácí šišky s mákem jsou prostě jedinečné. Přinášíme recept, podle nějž je uděláte poctivé a výborné jako od babičky. A přidáváme i šťavnaté, vpravdě podzimní zpestření této osvědčené dobroty.

Poctivé šišky s mákem

Pro čtyři osoby budete potřebovat: 650 g brambor (nejraději varný typ C), 80 g krupice, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, mletý mák a moučkový cukr na posypání, máslo na polití, trochu mouky na posypání válu.

Brambory uvařte ve slupce doměkka, slijte vodu a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a najemno nastrouhejte. K nastrouhaným bramborám přidejte krupici, mouku, vejce, špetku soli a vypracujte těsto, které nechte chvilku odpočinout. Posypejte si vál hladkou moukou a přendejte na něj těsto. Z těsta ukrajujte kousky, z nichž vyválíte zhruba 6 cm dlouhé a 1 cm široké šišky. Šišky vkládejte do osolené vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je nejlépe děrovanou lžící vyjměte, nechte okapat a rozdělte na talíře. Mletý mák smíchejte s moučkovým cukrem, šišky touto směsí posypejte a polijte rozpuštěným máslem. Můžete přidat i trošku povidel.

Podzimní ovocná varianta

Místo obalení v cukru s mákem můžete vyzkoušet i lahodnou ovocnou variantu bez cukru. Vezměte 12 švestek, ať čerstvých, nebo kompotovaných, a pokrájejte je na čtvrtiny. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci přepuštěného másla, přidejte švestky a cca 5 minut je opékejte na středním plameni. Poté pánev odstavte, k švestkám přidejte 2 lžíce medu a zamíchejte. Směs dejte na uvařené šišky a posypejte mletým mákem.

Zdroje: jímezdravě.cz, mámapečedoma.com