Materiály použité na podlahy do kuchyně, jako je dřevo, linoleum nebo dlažba, se dají velmi originálně, plynule a efektně propojit se stěnami a nábytkem.

Dlaždice na podlaze, obklady na kuchyňské linceDlaždice přecházející z podlahy na kuchyňskou linku, to dovoluje takzvaná vyzděná kuchyně, oblíbená ve Španělsku a jiných jižních krajích, která ale nachází stále více vyznavačů i u nás. Jižně vyhlížející patinované dlaždice přecházejí z podlahy na vyzděné kuchyňské moduly, do kterých se vsunují vlastní dřevěné skříňky. Z těch jsou viditelná pouze dvířka nebo přední strana zásuvek, pracovní deska je už opět vytvořena z obkládaček. I když se dají všelijak kombinovat obkládačky všech velikostí a vytvářet barevné vzorce, asi úplně nejefektnější, nejčistší a nejelegantnější je střízlivé řešení v jedné barvě: stejná velikost a barva, třeba dlaždice 20 x 20 cm budou pokrývat podlahu, objeví se na částečném obložení stěny a budou tvořit i vyzdívku kuchyňského pracoviště. Vznikne velkorysý a jednolitý prostor, v barvě třeba béžovo-oranžové pálené hlíny, který dotvoří vhodně vybrané doplňky a který díky svému jednobarevnému základu nikdy nevypadá neuklizeně, což se v kuchyni jistě cení.

Linoleum dotvoří interiérVelmi kreativně lze v kuchyni využít přírodní linoleum; nemusí z podlahy vystupovat pouze o pár centimetrů na obvyklém soklu kolem stěn, ale mnohem výše a mnohem zajímavěji. V moderně pojatém interiéru může být část stěny složená z různobarevných čtverců nebo trojúhelníků, v barvách stejných jako je podlaha, na níž se totožný geometrický motiv opakuje. Barevně linoleum na horizontálních i vertikálních plochách samozřejmě ladí s kuchyňskou linkou, ať už je v pastelových nebo ostrých barvách.

Dřevo na podlaze i na stěnáchTradiční dřevěné obklady stěn mohou být netradičně pojaty, aby nepůsobily těžce a smutně, vyhneme se tmavým barvám a můžeme experimentovat s matovými pastelovými lazurami. Například úplně jednoduché obklady metrové výšky podél stěn můžeme sami namořit třeba na bledě modro; stejně upravíme dvířka starší dřevěné kuchyňské linky a dílo korunujeme bleděmodrobílou malbou stěn, kdy zase můžeme popustit uzdu fantazii a použijeme třeba techniku kartáčování, tupování nebo válečkování klasickým válečkem.

-ag-Foto: www.isifa.com, Dana D. Daňková