V minulém dílu jsme se zabývali samotnou výstavbou skalky a základními pravidly pro pěstování rostlin. Které druhy se však na skalku hodí a které raději nevyužívat? Podíváme se na nejoblíbenější skalničky a další rostliny, které jsou pro pěstování na skalkách vhodné.

Barevná skalka od jara do zimy

Pro skalky lze využívat téměř všechny druhy rostlin, přesto jsou některé přece jen vhodnější. Ideální jsou samozřejmě skalničkové trvalky, které na skalce najdou své stálé místo. Buď můžete zvolit půdopokryvné druhy, jež vytvoří bohaté koberce, které se vzájemně propojí a pokryjí široké území, nebo vyšší rostliny tvořící výrazné keříky.

Mezi zajímavé a oblíbené trvalky patří dymnivka žlutá, dlužichy a dřípatky, skalkové karafiátky, netřesky a mateřídouška, dále také různé druhy skalkových kopretin, lomikámen nebo kandíky.

K trvalkám lze však kombinovat i cibuloviny, jež jako první na jaře vykvétají, a ozdobí tak po zimě ještě nevýraznou skalku. Cibuloviny jako tulipány, narcisky, hyacinty nebo modřence, sněženky a bledulky lze zasadit nepravidelně mezi trsy trvalek.

Na holá místa nebo po zatažených cibulovinách můžete také vysadit letničky, jež lze pravidelně obměňovat. Mezi oblíbené patří tařice, šrucha, kosmatec nebo gazánie, ale také afrikány nebo štěničníky.

Na skalce se vyplatí udělat místo i pro pár vřesů a vřesovců, tedy pokud nemáte skalku přímo na horkém jižním slunci. Tyto rostliny, které milují polostín a snesou i stinná místa, se vám odvděčí tím, že vaši skalku pokryjí svými drobnými kvítky od pozdního podzimu přes zimu až do jara.

Okrasné trávy jako elegantní doplněk

Výhoda okrasných trav spočívá v tom, že jsou velmi zdobné téměř po celý rok, a proto je lze kombinovat společně se zakrslými jehličnany. Ideální jsou ty druhy, jež přes zimu nevymrzají. Mezi oblíbené trávy patří kostřavy a ostřice, oves bělostný nebo třeslice.

Zakrslé dřeviny tvoří výškový rozdíl

Zakrslé listnáče nebo jehličnany tvoří na skalce zajímavý prvek. Vystupují mezi nízkými skalničkami do výšky a tvoří zvláštní optický vjem. Jejich využití na skalce by se mělo řídit zejména velikostí skalkové plochy. Na malé skalky volíme minizákrsky dorůstající pouze 20-30 cm, neboť velké stromky nebo keře by zbytečně plochu skalky zahltily.

Z listnatých druhů se na skalkách budou vyjímat buxusy, buxofolie, azalky, čilimníky nebo dřišťál, ale také nízké odrůdy dlanitolistých javorů.

Jehličnany jsou nádhernými stálezelenými prvky, jež ozdobí skalky i celé zahrady. Jsou to půvabné solitéry, tvarově i barevně rozmanité a rozhodně o nich nelze říct, že by byly nudné. Můžete je zastřihávat do různých tvarů a barvy jehličí přecházejí od zlaté přes světle a tmavě zelenou až po šedavou a domodra. Mini jehličnany najdeme mezi cypřišky, borovicemi, zeravy, smrky či jalovci.