Skalky bývají velmi oblíbeným zahradním prvkem právě pro svou rozmanitost tvarů i možnost umístění na různých místech podle potřeby. Skalky položené do svahu již dávno nejsou jedinou možností. Stále častěji se potkáváme se skalkami v suchých zídkách, na okrajích cest, mohou být krásným doplňkem zahradního jezírka nebo částí předzahrádky.

Než budeme sázet samotné rostliny, je třeba dobře pročistit zeminu od plevelů a zejména jejich kořenů, protože po výsadbě se již prorůstající plevel velmi špatně odstraňuje. Velkou pomocí může být také geotextilie, kterou položíme pod rostliny, neboť ta velmi úspěšně zabraňuje růstu plevele.

Pro skalky se obecně hodí tři typy rostlin, které lze skvěle kombinovat, nebo naopak vybrat pouze jednu skupinu, kterou doplníme kamennou drtí, kačírkem, mulčovací kůrou či dalším materiálem. Jednou skupinou jsou bohatě kvetoucí trvalky, které skalce propůjčí pestrou škálu barev jejich květů. Dále se pak hodí okrasné trávy a nakonec zakrslé keříky či stromky. Pokud patříte mezi skalkaře-začátečníky, nedoporučujeme začínat s exotickými rostlinami či rostlinami vyžadujícími velkou péči.

Jednotlivé druhy rostlin je potřeba vybírat podle toho, kde je skalka v zahradě umístěna (stinné místo, nebo naopak umístění na přímém jižním slunci), a také podle toho, aby byly rostliny spolu dobře kompatibilní, tedy aby k sobě ladily vzrůstem, barvou květů a ideálně i pěstebními požadavky. Důležitým faktorem je i sama velikost skalky. Na menší prostor rozhodně nevysazujeme rostliny dorůstající větších rozměrů, nebo ty, které se samovolně odnožují či vysemeňují, neboť ty by postupně mohly ostatní rostliny vytlačit nebo zadusit. Mezi takové problematické rostliny patří například břečťan, pivoňky, máta, ale i některé druhy travin.

Většina rostlin vhodných pro skalky preferuje lehčí písčitou půdu, spíše hlinitovápenatou. Máme-li na skalce kyselomilné rostliny, jako jsou např. vřesy, naplníme jamky před zasazením sazenic směsí rašeliny a křemičitých písků smíšených s listovkou a pak je také přihnojujeme speciálním hnojivem pro kyselomilné rostliny. Skalničkám, které potřebují větší množství vápna, zase do substrátu přimícháme trochu drceného vápence nebo třeba starou omítku. Jakmile rostliny vysadíme, je vhodné kolem nich nasypat kamennou drť nebo mulčovací kůru, které zabrání jednak prorůstání plevele, jednak nadměrnému útoku slimáků.

Umístění rostlin na skalce velmi záleží na vašem vkusu, nicméně je vhodné například křoviny a rostliny dorůstající větší výšky (kleče, skalníky, jalovce, ale i ozdobné trávy) sázet spíše po obvodu skalky nebo do zadní části. Naopak vepředu nebo u suchých zídek na okraji sázíme kobercové rostliny, které svým převisem zídku půvabně zakryjí a vyniknou. Skalničky, které mají tendenci se příliš rozrůstat, můžeme bez obav vysadit na ta nejhorší místa, protože tyto rostliny jsou velmi odolné a my alespoň trochu omezíme jejich nekontrolovatelný růst.

V příštím díle si povíme, které rostliny se hodí pro začátečníky, a které naopak pro zkušené pěstitele. Také se podíváme na nejoblíbenější druhy skalniček.