Skladování česneku je důležité – pokud to uděláte správně, vydrží vám dlouhodobě. Věděli jste, že vhodně skladovaný česnek může být v kondici ještě v březnu? To je příjemný půlrok bez toho, abyste jej museli kupovat v obchodě.

Česnek sklízejte včas

Česnek se sklízí v závislosti na odrůdě a podmínkách – a to za 16 až 36 týdnů od výsadby. K tomu, aby vám vydržel při skladování co nejdéle, nesmíte otálet s jeho sklizní. Přezrálý česnek se špatně sklízí, rozpadá se – navíc ztrácí svoji chuť i vůni. Při skladování se rychle zkazí. Nemusíte se bát, že byste česnek sbírali nezralý. Ideální doba pro sklizeň je od konce června do půlky srpna, někdy můžete sbírat i v září. Ozimý česnek se sází a sklízí ještě později.

Jak poznáte zralý česnek?

Zralý česnek poznáte podle květního stvolu a natě rostlin. U „paličáku“ sledujte květní stvol – když se bude narovnávat, můžete sklízet. U „nepaličáku“ pozorujte změnu natě – pokud je alespoň z poloviny žlutá a konce usychají, sklízejte. Sklizeň provádějte za suchých a teplých dní.

Jak skladovat česnek?

Před uskladněním je česnek nutné důkladně vysušit. Česnek sušte se zastřiženými kořínky, které by mohly začít hnít. Palice česneku vyskládejte na bednu s dostatkem otvorů v jedné vrstvě. Nebo můžete jednotlivé hlavice svázat dohromady a zavěsit do vzduchu. Mimo jiné je tak můžete i skladovat.

Česnek sušte při teplotě mezi 13 až 25 °C – mimo dosah přímého slunečního světla. Sušení trvá asi týden. Nakonec česnek zbavte zbytků hlíny, ale postupujte opatrně. Usušený česnek svažte do svazků či copů. Zavěste jej na stinné a suché místo, kde bude průvan.

Zdroj: zahrada.cz