To představuje nárůst v poptávce o cca 84% mezi čtvrtletími a cca 37% meziročně.

Silná poptávka na dílčím trhu „zbytek České republiky“ vedla k pronájmu více než 105 000 m2, což bylo více než dvojnásobek prostor pronajatých na dílčím trhu „širší okolí Prahy“, kde realizovaná poptávka dosáhla téměř 45 000 m2.

Mezinárodní firmy vstupující do České republiky poprvé představovaly největší podíl v celkové realizované poptávce v oblasti „zbytek České republiky“. Oproti tomu v lokalitě „širší okolí Prahy“ se realizovaná poptávka sestávala zejména z expanze již zavedených nájemců.

Ve 3. čtvrtletí 2006 i přes silnou poptávku vzrostla míra neobsazenosti na českém trhu se skladovými prostory na novou rekordní výši. Dokončením mnoha spekulativně stavěných projektů, jejichž dostavba byla zpožděná kvůli dlouhé zimě trvající až do dubna, značně narostl objem prostor, které byly ve 3. čtvrtletí 2006 okamžitě k dispozici. V lokalitě “širší okolí Prahy míra neobsazenosti na konci září 2006 dosáhla téměř 6,5% a v oblasti „zbytek České republiky“ vzrostla na rekordních 11% z pouhých 1,42% na konci 2. čtvrtletí. Je však třeba podotknout, že právě na dílčím trhu „zbytek České republiky“ jsou velké rozdíly v neobsazenosti co do jednotlivých regionů. Většina volných prostor se nachází podél dálnice D5 v západních Čechách, zatímco na Moravě a ve Slezsku nejsou téměř žádné volné prostory.

V důsledku vyšší míry neobsazenosti je intenzivnější cenová konkurence mezi developery, což přineslo další snížení čistého efektivního nájemného, které se v současnosti pohybuje v závislosti na lokalitě a velikosti mezi 3,50 – 4,50 EUR za standardní moderní skladové prostory.

Richard Curran, vedoucí oddělení pronájmů v pražské kanceláři CB Richard Ellis komentuje: „Prudký nárůst na českém trhu se skladovými prostory rychle pokračuje v tempu s rekordní realizovanou poptávkou a rekordním množstvím skladových prostor, které jsou dodávány na trh a ve výstavbě. Očekáváme, že tento vývoj bude pokračovat i v dohledné budoucnosti.“

Zdroj: CB Richard Ellis