Skleněné duté tvárnice, pro mnohé známé především jako luxfery, nejsou žádnou novinkou. Již tu byly, pak upadly do zapomnění, ale jen proto, aby si prožily před čtyřmi možná pěti lety o mnohé vylepšené velký návrat a opět pomalu upadaly v zapomnění?... Což by bezpochyby byla škoda, protože s jejich využitím lze v obytném prostoru s minimem námahy docílit pozoruhodných proměn.

Možnosti využitíSkleněné tvárnice lze díky jejich vlastnostem využít prakticky kdekoli, ať již chceme nenásilně oddělit polyfunkční místnost, prosvětlit tmavou místnost, nebo jimi nahradit dlaždice, případně je zakomponovat do samotné stavby. Jejich vlastnosti, mezi které patří nejen transparentnost a dobrá vodivost světla, ale i dobrá tepelná i zvuková izolace, pevnost, odolnost a nízké nároky na údržbu, to dovolují.

Trochu konkrétnějiNemáme-li například příliš světlou a velkou koupelnu a chceme do ní dostat více světla, aniž bychom prostor zatěžovali dalšími prvky, skleněné tvárnice nám pomohou. Tradiční sprchové zástěny lze nahradit světlopropustnými příčkami ze skleněných bloků, které lze snadno sladit s celkovým rázem koupelny (v nabídce je bezpočet jejich barevných i dezénových variací). Nebo jimi můžeme rovnou nahradit celou příčku, ať již sádrokartonovou, či zděnou, oddělující koupelnu od obytných prostor, a hned tu budeme mít o poznání více světla. Použijeme-li pro příčku skleněné tvárnice v matovém provedení, zachováme si v této místnosti i tolik potřebné soukromí. Světlo pronikne, ale nebude přes ně vidět.

V kuchyni nám mohou nahradit dlaždice. Využity tímto způsobem sem vnesou skutečně neotřelý a na údržbu nenáročný prvek. Jinak je můžeme samozřejmě využít pro nenásilné oddělení pracovní části kuchyňského prostoru od obývacího, aniž bychom narušili celistvost místnosti a kuchyni vyřadili z centra společenského dění.

Skleněné tvárnice můžeme využít i více kreativně jako podlahovinu, v deskových stropních konstrukcích, zakomponovat je do zděných příček. Vrátíme-li se do koupelny, dají se využít k netradičnímu umístění umyvadla, toalety a vany. S pomocí skleněných tvárnic je můžeme dostat do prostoru, nemusejí být umístěny jen podél zdí. Pohrát si můžeme i s tvarem oddělovacích příček, ty nemusí být jen klasicky rovné, mohou být i zvlněné. Obyčejná přepážka se tak změní v zajímavý atypický prvek, který splní svou funkci – oddělí jednotlivé místnosti různých funkcí, přivede do nich více světla, neutěsní je, ale zároveň jim dodá na zajímavosti. V závislosti na aplikaci a instalaci je možné vytvořit také zajímavé světlolomné efekty za pomoci průhlednosti a barevnosti jednotlivých tvárnic.

Zkrátka: Široká škála skleněných bloků dovoluje neomezenou hru se světlem, barvou a formou, která obytnému prostoru s minimální námahou dodá na novém rozměru, proč toho tedy nevyužít...