Sklízejte ve správnou dobu
Jablka mohou zrát v různou dobu. Některé odrůdy jsou takzvaně letní, na jiných zrají jablka až v průběhu podzimu. Termín zrání se může lišit i podle počasí v daném roce, dle nadmořské výšky či dle toho, kde je strom umístěn – kolik má vláhy, slunce apod.
Když sklidíte jablka příliš brzo, budou kyselá a tvrdá. Pozdní sklizeň zase nahrává škůdcům, plísním. Jablka navíc mohou být přezrálá a moučnatá.
Jak poznat, kdy sklízet? Jednoduše utrhněte jedno jablko a ochutnejte ho. Když jste s chutí spokojeni, je čas na sklizeň.
Opatrně – žádné „škubání“
Strom byste měli očesat s nejvyšší opatrností, abyste nepoškodili plody ani strom samotný. Někdy vám sice půjde jablko sklidit rukama, lepší je ale vzít si na pomoc nůžky a plody odstřihávat. Na jablku by měla zůstat stopka.
Šetrnost se vyplácí nejen z toho pohledu, že strom neutrpí škody v podobě zlámaných větviček a bude tak v plné kondici i další rok. Zachovalejší jsou zpravidla i sklizená jablka, a tak vám plody déle vydrží. To se zejména v situaci, kdy máte plodů nadbytek, skutečně hodí.
Plody vytřiďte a omyjte
Při domácí sklizni se nevyhnete tomu, že některá jablka budou mechanicky poškozena, další mohou být napadena plísní nebo škůdci. Když tedy máte podezření, že plod není zcela dokonalý, raději jej vyřaďte. Ty opravdu špatné se nebojte vyhodit, další vytřiďte k rychlé spotřebě, případně si z nich můžete vyrobit křížaly neboli sušená jablka. A ty nejlepší plody můžete nechat k dlouhodobému skladování v přirozené formě.
I plody, které budete skladovat dlouhodobě, je vhodné omýt. Můžete tak učinit buď pod tekoucí vodou, nebo s pomocí vlhkého hadříku.
Jablka poté nechte důkladně oschnout.
Skladujte v chladu a tmě
Zdravé plody můžete skladovat v chladu a tmě. Zvolte k tomu „otevřené“ nádoby, které umožňují plodům dýchat. Vhodné jsou například „žebrované“ plastové přepravky, které jsou dobře známé každému zemědělci. Chybu neuděláte ani papírovou či textilní taškou. Zcela se ale vyhněte igelitovým pytlům a neprodyšně uzavřeným nádobám.
Jablka skladujte třeba ve sklepě. Vyšší vlhkost v místnosti nevadí, přímo ve vodě by se ale jablka máčet neměla.
Jaké jsou další varianty skladování?
Alternativou ke skladování jablek je konzervace. Z jablek můžete vyrobit kompoty, výbornou volbou je i sušení. Křížaly, sušená jablka, se stanou vaší oblíbenou zimní pochoutkou.