Dobře sklizený a usušený česnek vám vydrží opravdu dlouho. V dobrých skladovacích podmínkách můžete česnek uchovávat téměř celý rok. Pokud budete s jeho sklizní otálet, přiděláte si práci a podstatně snížíte jeho životnost. Když ho necháte v zemině příliš dlouho, začne se rozpadat, a díky tomu se vám bude hůře sklízet a skladovat.

Kdy sklízet česnek?

Sklizeň česneku závisí na tom, kdy jste ho vysadili a o jakou odrůdu se jedná. V podstatě se však sklízí od června až do srpna. Rostliny dozrávají v horizontu 16 až 36 týdnů po výsadbě. Česneky nepaličáky s pravidelně uskupenými stroužky se sklízejí, když má přibližně polovina rostlin polehlou nať. V době sklizně mají mít 3-4 slupky. Česneky paličáky, které mají stroužky pravidelně rozmístěné okolo tuhého středu, se sklízejí v době, kdy jim zbývá 5 dužnatých listů a mají 4-5 slupek.

A jak česnek sklízet? Palice uvolněte rýčem nebo vidlemi, povysuňte je nad zeminu a vytahejte je z ní. Očistěte je od nadbytečné zeminy, svažte je do otýpek po 10 až 15 kusech a nechte je uschnout.

Jak sušit česnek?

Česnek se suší s natí na zastíněném vzdušném místě. Pokud takové místo nemáte, můžete je rozložit v tenké vrstvě na dřevěnou podlahu nebo rošt. V takových podmínkách sušení česneku potrvá přibližně měsíc.

Skvělým způsobem sušení je také splétání česnekových copů. Jejich výhodou je, že se velmi dobře skladují a uspoří vám místo. Česnekové copy se pletou různými způsoby do různých tvarů, jako je cop, hrozen nebo koule. Pokud chcete, aby česnekový cop působil i dekorativně, můžete do něj přidat různé sušené rostlinky.

Jak skladovat česnek

Teplota pro správné skladování by měla být kolem nuly. Dejte si však pozor, abyste ho nevystavili větším mrazům, jinak se o úrodu připravíte. Musí být uložený na dobře větraném místě. Využít můžete také praktické prodyšné obaly.

Zdroj: ireceptar.cz, zahrada-centrum.cz