Zatímco komerčně pěstované hrozny se mohou sklízet strojově, pro sklizeň svých pár řádků na zahradě budete potřebovat vlastní ruce a zahradní nůžky. To, jakým způsobem budete hrozny dále využívat, ovlivňuje, kdy je sklidíte. Například hrozny určené k přímé konzumaci se sklízejí až ve chvíli, kdy jsou dokonale zralé.

Neexistuje žádný přesný čas

Podívejte se, jak na pěstování vinné révy:

Zdroj: Youtube

Zatímco velké vinice se nacházejí zejména na místech, kde se jim daří (v nadmořských výškách do 300 m, takže Pálava je přímo ideální), při domácím pěstování se vinná réva potýká s jinými podmínkami. A ne vždy zrovna ideálními. Proto není možno stanovit přesný čas, kdy byste měli sklízet hrozny na své zahradě. Existuje však několik kroků, díky nimž poznáte, že nastal správný čas.

Ochutnejte a poznejte, zda jsou hrozny zralé

Velmi zjednodušeně lze říct, že se sklizní můžete začít ve chvíli, kdy jsou veškeré bobule vyzrálé a žádná není nezralá a zelená. To, zda jsou hrozny zralé, můžete poznat zejména podle chuti. Jednoduše si utrhněte a ochutnejte. Protože všechny hrozny nemusejí dozrát ve stejnou chvíli, můžete je sklízet postupně – každé 3 až 4 dny.

Zralé hrozny poznáte podle konzistentní barvy po celé bobuli. Červené odrůdy budou mít sytě fialovou barvu, zelené budou vypadat lehce žlutě. Nezapomínejte však na to, že hrozny budou vypadat zrale pár týdnů před tím, než skutečně dozrají.

Zralost můžete posoudit i na dotek. Zralé hrozny jsou kypré a šťavnaté, naopak nezralé bobule budou tvrdé. Přezrálé stolní hrozny mohou být vrásčité a na pohled vysušené.

Jak sklízet hrozny?

Ke sklizni hroznů používejte ostré zahradnické nůžky. Postupujte tak, že z rostliny odstřihnete celé hrozny. Poté je opatrně pokládejte do košíku či přepravky. Ty můžete vystlat jak papírem, tak i vinnými listy. Snažte se, aby se bobule nepotloukly a neopadávaly. Při práci používejte rukavice, abyste z bobulí neodstranili jejich matný povlak.

NEZAPOMÍNEJTE: Hrozny sklízejte opravdu zralé, po sklizni už nedozrají.

Sklízejte za nedeštivého počasí. Ideálně před prvními mrazíky, aby hrozny nepomrzly. Když budete sklízet za deštivého nebo chladného dne, mohou mít hrozny méně sladkou chuť. Hrozny sklizené za deště budou mokré, což u sklizně není žádná výhoda.

Jak na skladování hroznů?

Hrozny skladujte v chladném a suchém prostředí. Použít můžete čisté a suché krabice vystlané slámou. Hrozny absorbují okolní pachy, proto si dejte pozor, co je v jejich okolí.

Pokud neplánujete hrozny použít najednou, můžete je skladovat při teplotě 0 °C po dobu 5 až 7 týdnů. Hrozny určené k výrobě vína nemrazte. Pokud máte hroznů jen pár a sníte je během pár dní, skladujte je v chladničce.

Zdroj: ireceptar.cz, viatempia.cz, web2.mendelu.cz