Sklo je sice tvrdý, ale zato velmi křehký a často rozbitný materiál. Pro jeho opracování, respektive řezání, je tak vyžadována jistá dávka šikovnosti a především trpělivosti. Samotný proces však v dnešním světě moderních šikovných nástrojů není příliš náročný.

Názornou ukázku toho, jak řezat sklo, si můžete pustit zde:

https://www.youtube.com/watch?v=gfmRLTxVFmg

Staré sklo neřezejte

V první řadě je dobré si uvědomit, s jakým sklem máte tu čest. Sklo je totiž sice poměrně stálý materiál, ale i na něm se po desítkách letech projeví zub času. Taková okna jsou nepřetržitě vystavena náporu větru, vlhka a zimy, v důsledku čehož jejich povrch oxiduje. Dekády staré kusy skla už se tak jen těžko opracují a jsou odsouzeny k likvidaci a recyklaci.

Čím řezat sklo?

Pro manuální řezání skla se nejčastěji používají řezáky na sklo, a to buď tvrdokovové, nebo diamantové. Kvalitnější řezáky samy vypouští při řezu speciální olej, kterým je tak řezací kolečko automaticky smáčeno.

Proces řezání, na co nezapomenout!

Samotný proces řezání skla se řídí několika kroky. Nejprve sklo důkladně očistěte. Následně položte sklo na čistý a rovný povrch. Čistota je nutná, aby se zabránilo poškrábání skla.

Poté si důkladně přeměřte sklo tak, abyste po zahájení řezu přesně věděli, kudy řezák vést. Ne nadarmo se říká, dvakrát měř, jednou řež. Pak už můžete začít se samotným řezem. Doporučuje se tahy provádět podél pravítka. Sklo posunujte do řezu zvolna a rovnoměrně. Při dořezávání dbejte zvýšené opatrnosti, zpomalte rychlost tahu, abyste zabránili odlomení. Na závěr vyhlaďte všechny ostré hrany a máte hotovo. K tomu můžete využít speciální brusné houby.

Zdroje: hobby.instory.cz, gent.cz, bobvila.com