Tradice: lněný olej ověřený staletími

Na měkké i tvrdé dřevo se odedávna používá lněný olej. Proniká hluboko do dřeva a zpevňuje ho, omezuje praskání a tvarovou nestabilitu (kroucení, prohýbání). Zvýrazňuje kresbu dřeva, chrání před vlhkostí a špínou. Lněný olej je výborný na podlahy, dřevěné schody i nábytek - všude tam, kde se staré nátěry odstranily broušením, ohoblováním nebo louhováním. Jak olej stárne, dává dřevu jantarově nazlátlý odstín. Můžeme jej míchat s dalšími rostlinnými oleji nebo vosky.

ČTĚTE TAKÉ:

TIP: Smícháním stejných dílů terpentýnu, lněného oleje a včelího vosku si vyrobíme balzám na dřevo. Zvýrazní kresbu dřeva a propůjčí mu saténový povrch.

Teakový olej na zahradní nábytek

Některý olej je na určitou dřevinu méně vhodný, jako například teakový olej na dub. Výtečný je ale na akát, exotické dřeviny včetně teaku; oživuje a chrání proti vlhku zahradní nábytek z těchto dřevin.

Vosky domů i na ven
Vosky se využívají v interiéru; sbroušená dřevěná skříň ošetřená voskem krásně „prokoukne“. Pokud ale dřevo přijde do styku s vodou, po ošetření voskem by se na něm mohly vytvořit skvrny. Venku je tak nutné sáhnout po vosku určeném na exteriérové dřevo. Na trhu najdeme i speciální vosky na roubené stavby, a tedy použitelné v interiéru i exteriéru.

S čím jít na bambus

Exteriérový bambus je zapotřebí chránit stejně jako jiné dřevo. Ošetřuje se zásadně olejovými nátěry, které do velmi tvrdého bambusu proniknou. Tradičně se bambus natíral rychleschnoucím tungovým olejem (řečený také dřevný olej nebo čínský olej).

Oleje, olejové barvy a vosků se ředí terpentýnovým olejem, který dobře vyčistí i štětce.

TIP pro natěrače amatéry

Parketový olej (tvrdý voskový olej) se používá na interiérové dřevo (palubky, nábytek), jeho předností je jednoduchost aplikace. Může se nanášet i válečkem, po vsáknutí se zbytky setřou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com