Jen málokomu se poštěstí, že by bydlel v domě, který se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Navíc, když je v ní jeho dům uvedený jako vítěz kategorií největší rodinný dům a největší palác světa. Brunejský sultán Hassanal Bolkiah to štěstí má. Na podobné pocty je však zvyklý, kromě tohoto prvenství se v knize rekordů objevuje také jako majitel největší automobilové sbírky a nejrozsáhlejší soukromé letecké flotily na světě.

Palác Istana Nurul leží na zalesněném svahu nad řekou Brunej, jen pár kilometrů od hlavního města země, Bandar Seri Begawan. Navrhl ho filipínský architekt Leandro V. Locsin v tradičním stylu perských a arabských vládců, ale současně tak, aby byl co nejmodernější. Interiéry vymyslel designér Khuan Chew, mj. autor nejvyššího domu světa, mrakodrapu Burj Al Arab v Dubaji. Stavba byla dokončena roku 1894 a stála podle oficiálního účetnictví 1,4 miliardy dolarů – v přepočtu 28 miliard korun. Zdá se vám to hodně? Pro muže, jehož sbírka aut má asi pětinásobnou cenu, to byla jen malá kapka v moři peněz, jimiž disponuje…

Základním motivem paláce je zlato. Je prakticky všude, zejména na střechách, aby bylo vidět z co největší dálky. Sultán s přáteli si mohou užívat celkem 1788 místností, z toho 257 koupelen. Perlami, které nejvíc září, jsou dvě místnosti: modlitebna a sál na večírky. Do mešity se vejde na důležité modlitby až 1500 osob. Pokud bychom hodnotili důležitost prostor z hlediska jejich velikosti, dalo by se říct, že oslavy jsou pro Brunej důležitější než modlitby – „salonek“ totiž pojme až 5000 lidí. Celý palác se rozkládá na ploše odpovídající pěti Václavským náměstím: má rozlohu 200 000 metrů čtverečních, zatímco naše pýcha má jen 40 000 metrů čtverečních.

Doplňky – jen samé drobnosti

Spoustu místa věnoval sultán i svým koníčkům. Je vášnivým fanouškem póla a sám ho rád (a údajně špatně) hraje - proto si k paláci pořídil stáje pro 200 kousků. Když si chce zaplavat, může si vybrat z celkem pěti bazénů, z toho dva mají olympijské rozměry. Sultán pro své příbuzné pořídil pěknou sbírku automobilů, celkem má nejméně 2000 vzácných automobilů; 110 těch nejcennějších je zaparkováno přímo v garážích sultánského paláce. Tradicí je, že jeden Rolls Royce vždy s nastartovaným motorem stojí před vchodem do paláce.

Podle knihy Jamese Bartholomewa „The Richest Man in the World“ je v paláci 51 000 žárovek, 44 schodišť a 18 výtahů. Od vydání této publikace však už uběhlo téměř 20 let, takže některé údaje mohou být zastaralé.

Zdá se vám to pro potřeby jednoho muže poněkud megalomanské? Ano, určitě – ale palác má i řadu funkcí, které slouží ke státnickým účelům. Je sídlem brunejské vlády, má v něm úřad premiér země a přijímají se tu ty nejdůležitější státnické návštěvy. Ty za sultánem chodí do trůnního sálu, místnosti jako vystřižené z pohádek Tisíce a jedné noci.

Palác není běžně veřejnosti přístupný, sultán si na pohodlí a soukromí dává hodně záležet. Normální lidé se sem však mohou dostat jednou ročně, kdy se během důležitého muslimského svátku otevřou na tři dny brány paláce i pro místní lid. 110 000 osob pak může do paláce vejít a celou dobu si mohou užívat pohoštění zdarma. Kromě toho jsou pro všechny chudé připravené „zelené dárky“ - s penězi pro děti. To zní docela osvíceně, ne?

Foto: www.isifa.com, Archiv autora