Škůdci v listech mohou způsobit vážné škody. Váš strom přestane růst, větve se budou podivně kroutit. Proto je důležité pravidelně kontrolovat stromy a v případě přítomnosti škůdců jednat co nejdříve. Na jaké potvůrky v korunách stromů můžete narazit?

Všudepřítomné mšice a molice

Mšice jsou drobný hmyz. Žijí v listech a živí se rostlinnými šťávami. Když se množí, způsobí na stromech značné škody. Mšice také přenáší choroby, které mohou být fatální pro strom.

Pokud na stromě najdete mšice, můžete použít několik metod k jejich eliminaci. Jednou z nejjednodušších a nejefektivnějších metod je oplachování stromu silným vodním proudem z hadice. Tímto způsobem odstraníte mšice fyzicky a zároveň opláchnete i případné hnízdo nebo larvy. Další možností je použití insekticidů, které jsou k dispozici v obchodech se zahradní technikou. O mšicích a boji s nimi jsme měli mnoho článků. Jeden z nich je například zde.

Mšice dokáží být pěkně odolné! Připravte si pořádný postřik podle videa:

Zdroj: Youtube

Dalším druhem hmyzu, který se živí listy stromů, jsou molice. Žijí na spodní straně listů a jejich přítomnost může způsobit poškození listů a zpomalit růst stromu.

Roztoči jsou drobní pavoučci

Mohou být obtížně viditelní pouhým okem. Jejich přítomnost poznáte snadno, značí ji bílá nebo šedá vrstva na spodní straně listů. Roztoči se živí šťávami a vysušují listy.

Zdroj: https://hnojivapraha.cz, https://dmp.cz