Udělat si sádlo a škvarky je vcelku jednoduché. Samozřejmě, můžete udělat několik chyb, které pak budou znamenat, že škvarky budou hořké a sádlo špinavé. Nebojte se však, nijak náročné to není.

A tady se můžete podívat na škvarky z bůčku v troubě:

Zdroj: Youtube

Od sádla k sádlu

Kupte v řeznictví sádlo. Je prakticky jedno, jestli koupíte hřbetní, nebo plstní. Ono stejně to ani nikde nepíšou, takže to nepoznáte. Vězte, že kilo sádla = jedna sklenička od okurek sádla + škvarky. Doporučuji pořídit dvě kila sádla na dvě skleničky a hromadu vynikajících škvarků.

A tady je pár nápadů na škvarky jinak nebo co s nimi po vyškvaření:

  • Sádlo nakrájejte ostrým nožem. Jde lépe krájet, pokud je ztuhlé. Proto ho dejte před krájením do mrazáku, ale nenechte ho zmrznout. Prostě jen aby ztuhlo.
  • Nakrájejte ho na kostičky cca 1 x 1 cm. Pokud budou menší, snadněji se zbaví tuku a budou se rychleji pálit, ve větších zůstane příliš sádla, a když do nich kousnete, rozteče se vám po jazyku.
  • Vložte kostky sádla do velkého hrnce a začněte zahřívat. Nemusíte naplno, naopak. Pomalé prohřívání je lepší. Důležité je, aby všechno sádlo bylo zahřáté rovnoměrně. Takže ho podlijte asi půl hrníčkem vody a zakryjte. Nechte sádlo zahřát a pak odklopte pokličku, aby voda, kterou jste dovnitř vlili, se mohla odpařit. Někdo, jako třeba Jana Florentýna Zatloukalová (aneb Kuchařka pro dceru) tam vodu nedává, že prý zkazí sádlo. Nevím - nikdy se mi nezkazilo a vzhledem k tomu, že voda se odpařuje, těžko tam na rozpálené plotně zůstane.
  • Pomalu ho smažte. Bude uvolňovat tekuté sádlo. Pokud už v něm lehce nazlátlé škvarky plavou (jako na fotce), začněte odebírat sádlo do vymytých sklenic. Lepší je sádlo i cedit, aby tam nebyly kousky, ale popravdě – mně to vůbec nevadí a klidně tam přihazuji i nějakou tu škvarku.
  • Odebírejte asi po půlce sklenice, v hrnci neustále musí další sádlo zůstávat, aby se škvarky nepálily.
  • První sklenice bude zářivě bílá. Druhá bude už špinavě nazlátlá, protože se menší kusy škvarků začnou připalovat.
  • Pokud budete mít špatně nakrájené škvarky a některé budou menší, začnou se připalovat. Vezměte děrovanou naběračku a pěkně je vyhazujte ven. Čekejte, až se odpečou i větší kousky.
  • Když se začne z hrnce silně kouřit, skončete. Nemusíte z toho mít uhlí.
  • Škvarky má někdo rád slané (jako já), a tak je hned prosypávám solí, aby se na nich rozpustila. Kdo s nimi chce dál pracovat (škvarková pomazánka, škvarkové placky), ať to nedělá. Mohl by pak přesolit.


Někdo přidává na konec škvaření drobet mléka, které nechá škvarky zezlátnout. Podle mě je to nutné jen tehdy, když děláte škvarky velké a stále plné tuku. Pak vypadají tak nějak bíle a nechutně a je třeba je nechat trochu osmahnout na povrchu.

Zdroj: Autor, Kuchařka pro dceru, domacikuchyne