Ke svátku duchů a strašidel patří nejen vydlabané dýně a kostýmy, do kterých se děti oblékají, ale také výslužka, kterou si vykoledují, když chodí od domu k domu a odříkávají strašidelné básničky. Nabídněte jim skvělé muffinky nebo sušenky se strašidelnými motivy. Příprava není zdlouhavá ani složitá, ale výsledek stojí za to.

Banánoví duchové

Potřebujete na 8 duchů:

4 banány

kokosová moučka na obalení

čokoládová poleva

150 g měkkého tvarohu

1 vanilkový cukr

Jak postupovat?

  1. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a utřete dojemna. Banány rozkrojte na poloviny (můžete je také rozdělit na nerovnoměrné díly, aby někteří duchové byli vyšší a jiní malí). Potřete banány tvarohovou směsí a obalte v kokosové moučce.
  2. Obličeje duchů nakreslete čokoládovou polevou. Vaší fantazii se meze nekladou, takže můžete vytvořit různé výrazy. Nechte ztuhnout v ledničce alespoň 15-20 minut a podávejte.

Duchařské muffinky

Potřebujete na 12 kousků:

225 g hladké mouky

1 lžička kypřicího prášku

225 g změklého másla

225 g krupicového cukru

špetka soli

semínka z 1/2 vanilkového lusku

4 vejce

cukrová poleva (2 bílky a cukr moučka podle potřeby)

trocha čokoládové polevy nebo rozpuštěné čokolády

sáček s marshmallow

Jak postupovat?

  1. Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Máslo, cukr, sůl a semínka z lusku vyšlehejte do pěny. Postupně vmíchejte rozšlehaná vajíčka a nakonec vmíchávejte postupně i sypkou směs.
  2. Troubu předehřejte na 175-180 °C, na plech si připravte formičky na muffinky, vyložte je papírovými košíčky a těsto do nich rozdělte zhruba do 2/3. Pečte přibližně 15-20 minut. Pak nechte muffinky vychladnout.
  3. Připravte si polevu. Smíchejte dva bílky s cukrem v poměru tak, abyste vytvořili hustou bílou směs. Postříkejte s ní muffinky, aby na povrchu vznikla hvězdička. Doprostřed posaďte kostičku marshmallow, na kterou pomocí čokoládové polevy vytvarujete obličej ducha.

Mumie z listového těsta

Potřebujete na 6 velkých nebo 12 malých mumií:

1 plát listového těsta

6 velkých nebo 12 malých párků

1 vejce na potření

kuličky černého pepře

Jak postupovat?

  1. Z plátu rozváleného listového těsta nakrájejte tenké proužky, kterými obalíte nožičky párků. Kousek těsta si nechte stranou a vytvarujte z něj kolečka, která použijete na oči.
  2. Vajíčkem potřete vytvořené mumie a na kolečka z těsta přilepte kuličky pepře jako zorničky očí.
  3. Troubu rozehřejte na 180 °C a mumie pečte přibližně 10 minut. Podávejte s kečupem či jinou oblíbenou omáčkou.

Pavoučí sušenky

Potřebujete na 10 sušenek:

100 g hladké mouky

50 g másla

1/2 lžičky jedlé sody

2 lžíce světlého třtinového cukru

1-2 lžičky sušeného zázvoru

1 lžička zlatého sirupu (ale může být i javorový sirup)

čokoládová poleva

10 pralinek Lindor nebo jiných čokoládových kuliček

kousek bílého marcipánu

Jak postupovat?

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C. Mouku, máslo, sodu, cukr a zázvor promíchejte v robotu. Je třeba míchat tak dlouho, až směs bude konzistencí připomínat drobenku. Do směsi přilijte zlatý sirup a asi lžičku vody. V případě potřeby můžete vodu přidat. Opět promíchejte.
  2. Těsto přesuňte na vál a prohněťte. Pak jej rozválejte na placku o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujte kolečka a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 5-10 minut.
  3. Po vychladnutí nastříkejte na sušenky čokoládovou polevu jako pavoučí nožičky a doprostřed nich přilepte pralinku. Místo očí nalepte kousky marcipánu. Pokud vytvarujete větší sušenky, můžete z čokolády nakreslit obrysy pavoučí sítě a uprostřed pavouka.