Cannelloni jsou tradiční italské těstoviny typické pro region Emilia-Romagna. Díky svému charakteristickému tvaru jsou ideální pro plnění masovými, zeleninovými nebo sýrovými směsmi. V zapékací misce se pak přelévají bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, někdy i oběma současně stejně jako lasagne. Cannelloni běžně seženete v sušené podobě v různých velikostech, obvykle mají přibližně 3 cm v průměru a 10 cm na délku. Plnit je můžete bez předvaření – během zapékání díky náplni a použité omáčce krásně změknou. Někteří kuchaři je ale doporučují před přípravou krátce povařit, následně zchladit studenou vodou a naplnit. Ve specializovaných prodejnách můžete zakoupit cannelloni i v čerstvé podobě – ty se nepředvařují nikdy a jejich příprava je výrazně rychlejší.

Podívejte se, jak cannelloni připravuje populární šéfkuchař Gennaro Contaldo:

Zdroj: Youtube

Zapečené cannelloni plněné špenátem a ricottou

Čas přípravy: 75 minut


Ingredience:

  • 300 g cannelloni
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g mraženého sekaného špenátu
  • 150 g ricotty
  • 2 vejce
  • 2 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř

Omáčka:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového oříšku


Příprava:

1) Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte špenát, restujte 2-3 minuty. Sejměte z plotny a nechte špenát mírně zchladnout.

2) Mezitím si v misce smíchejte ricottu a polovinu parmazánu. Přidejte špenát, vejce a smetanu, osolte a opepřete. Vymíchejte hustou směs.

3) V hrnci se silným dnem rozpusťte 3 lžíce másla, přidejte mouku a krátce ji osmahněte. Postupně za stálého míchání přilijte mléko. Přidejte bobkové listy a nechte na mírném ohni provařit 20 minut. Poté dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4) Pomocí lžičky nebo sáčku naplňte těstoviny špenátovou směsí.

5) Troubu rozehřejte na 190 ºC.

6) Dno zapékací misky lehce potřete 3 lžícemi omáčky. Poté do ní vyskládejte naplněné těstoviny a zalijte je zbývající omáčkou. Navrch nasypte druhou polovinu strouhaného parmazánu. Misku zakryjte alobalem a vložte do trouby.

7) Pečte 45 minut, po 30 minutách sejměte alobal, aby se na povrchu vytvořila zlatavá krusta.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.jamieoliver.com