Cannelloni jsou tradiční italské těstoviny typické pro region Emilia-Romagna. Díky svému charakteristickému tvaru jsou ideální pro plnění masovými, zeleninovými nebo sýrovými směsmi. V zapékací misce se pak přelévají bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, někdy i oběma současně stejně jako lasagne. Cannelloni běžně seženete v sušené podobě v různých velikostech, obvykle mají přibližně 3 cm v průměru a 10 cm na délku. Plnit je můžete bez předvaření – během zapékání díky náplni a použité omáčce krásně změknou. Někteří kuchaři je ale doporučují před přípravou krátce povařit, následně zchladit studenou vodou a naplnit. Ve specializovaných prodejnách můžete zakoupit cannelloni i v čerstvé podobě – ty se nepředvařují nikdy a jejich příprava je výrazně rychlejší.
Podívejte se, jak cannelloni připravuje populární šéfkuchař Gennaro Contaldo:
Zapečené cannelloni plněné špenátem a ricottou
Čas přípravy: 75 minut
Ingredience:
- 300 g cannelloni
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 300 g mraženého sekaného špenátu
- 150 g ricotty
- 2 vejce
- 2 lžíce smetany
- sůl
- pepř
Omáčka:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 350 ml mléka
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového oříšku
Příprava:
1) Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte špenát, restujte 2-3 minuty. Sejměte z plotny a nechte špenát mírně zchladnout.
2) Mezitím si v misce smíchejte ricottu a polovinu parmazánu. Přidejte špenát, vejce a smetanu, osolte a opepřete. Vymíchejte hustou směs.
3) V hrnci se silným dnem rozpusťte 3 lžíce másla, přidejte mouku a krátce ji osmahněte. Postupně za stálého míchání přilijte mléko. Přidejte bobkové listy a nechte na mírném ohni provařit 20 minut. Poté dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
4) Pomocí lžičky nebo sáčku naplňte těstoviny špenátovou směsí.
5) Troubu rozehřejte na 190 ºC.
6) Dno zapékací misky lehce potřete 3 lžícemi omáčky. Poté do ní vyskládejte naplněné těstoviny a zalijte je zbývající omáčkou. Navrch nasypte druhou polovinu strouhaného parmazánu. Misku zakryjte alobalem a vložte do trouby.
7) Pečte 45 minut, po 30 minutách sejměte alobal, aby se na povrchu vytvořila zlatavá krusta.