Bílé fazole cannellini jsou velmi populární v italské kuchyni. Mají krémovou konzistenci, jemnou chuť s oříškovými tóny a široké kulinářské využití. Skvěle chutnají v zeleninových salátech, dušených směsích, jako příloha k masu, v kombinaci s těstovinami a také v polévkách – setkat se s nimi můžete například v receptu na slavnou toskánskou polévku minestrone. Kromě skvělé chuti se mohou pochlubit také vysokou výživovou hodnotou. Jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu, díky čemuž dodají tělu energii a zasytí vás na dlouhou dobu. Mimo to obsahují i vitaminy skupiny B a také draslík, hořčík, vápník, zinek a železo.

Fazolový salát s tuňákem je velmi oblíbený ve Španělsku. Podívejte se, jak se připravuje:

Zdroj: Youtube

Snadno a rychle

Fazole cannellini běžně seženete v supermarketu a obchodech se zdravou výživou. Vybrat si můžete variantu v konzervě, kterou oceníte v případech, kdy vás tlačí čas. Suché fazole mají o něco jemnější chuť, ale je třeba je nechat minimálně 8 hodin namáčet ve vodě a poté uvařit doměkka, což zabere zhruba 40 minut.

Salát z bílých fazolí se zeleninou a tuňákem

Čas přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 400 g fazolí z konzervy
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 2 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • hrst hladkolisté petržele
  • hrst rukoly
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě


Na zálivku:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Rajčata a papriku nakrájejte na kostičky, červenou cibuli a petržel nasekejte nadrobno.

2) V misce prošlehejte olivový olej s citronovou a pomerančovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem.

3) Fazole slijte a promíchejte s rajčaty, paprikou, cibulí, petrželkou a rukolou.

4) Vmíchejte připravenou zálivku a na závěr do salátu přidejte kousky tuňáka.

3x tip navíc

  • Místo tuňáka můžete použít vejce uvařená natvrdo nebo sýr feta.
  • Zeleninu můžete obměnit podle vlastní chuti – použít můžete salátovou okurku, černé olivy, zelené fazolky, polníček nebo grilovanou cuketu či lilek.
  • Kromě petrželky se do salátu hodí také bazalka, jarní cibulka, pažitka nebo čerstvá majoránka.


Zdroj: www.simplyrecipes.com