Krůty pocházejí původně ze Severní Ameriky, kde je původní obyvatelé chovali pro maso, ozdobné peří a jejich kosti využívali pro výrobu pracovní nástrojů. Tzv. indiánská kuřata do Evropy přivezl španělský dobrodruh Pedro de Nina a lahodné drůbeží maso se brzy rozšířilo i do nejvyšších šlechtických kruhů. Oblíbené bylo i u nás – na svatbě Viléma z Rožmberka se krůt spořádalo 450 kusů.

Jak připravit dokonale šťavnaté krůtí maso? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Skvělé pro srdce i na nervy

Díky nízkému obsahu tuku je krůtí maso velmi snadno stravitelné. Jeho velkou předností je skutečnost, že nepodporuje usazování cholesterolu v cévách, a působí tak preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Oceníte ho i během redukční diety – skvěle vás zasytí, podpoří metabolismus, tělu dodá velké množství bílkovin a zároveň optimální množství kvalitního tuku. Mimo to obsahuje také kyselinu listovou a důležitý vitamin B12, který podporuje funkci nervového systému. Ze stopových prvků je významně zastoupen selen a zinek, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Další velmi cennou látkou je pak aminokyselina tryptofan, která pozitivně působí proti depresím a nespavosti.


Devatero krůtích mas

O krůtě se říká, že nabízí devět druhů mas. Jednotlivé části se liší zbarvením, konzistencí, chutí i možnostmi zpracování. Stehna jsou tmavá, pevná a chuťově výrazná – vzdáleně připomínají maso ze zvěřiny. Prsa jsou velmi jemná, křehká, dokonale libová a tedy nejdietnější. Naopak maso na krku a bocích se vyznačuje vyšším obsahem tuku. Delikatesou je malý bederní sval, z něhož můžete připravit dokonale šťavnaté medailonky.


Stehna k pečení i na burger

Krůtí stehno se obvykle porcuje na spodní a horní část. Spodní stehno můžete upéct v celku, hodí se také k dušení. Vykostěná horní část stehna je vhodná pro přípravu rolád a závitků. Z horního stehna nakrájeného na kostky připravíte skvělý guláš, můžete ho také umlít – budou z něj skvělé karbanátky nebo burgery.


Prsa na minutky

Krůtí prsa se skládají z většího a menšího svalu, který se označuje jako filet. Větší část prsou můžete upéct v celku, použít na závitky a rolády nebo zpracovat v mleté formě – na rozdíl od stehenního masa bude ale sušší. Filet je ideální na minutky, pro přípravu řízků nebo soté.


Křídlo na vývar i na gril

Krůtí křídlo může vážit až 350 g a nabízí poměrně dost masa. Zpracovat ho můžete jako křídla kuřecí. Připravíte z něj skvělý drůbeží vývar, můžete ho upéct v troubě se zeleninou nebo oblíbeným kořením a vzít ho můžete i ke grilu.

Zdroj: jimezdrave.cz, spektrumzdravi.cz, novinky.cz