Tady je několik tipů a návrhů na známé i méně obvyklé sladké pochoutky.

Pravý anglický plum puding (recept z roku 1920)

Na tento anglický recept budeme potřebovat: 25 dkg škvařeného sádla, 10 dkg morku z kosti, 25 dkg velkých hrozinek, 14 dkg malých hrozinek, 7 dkg krájeného citronátu alginátového ovoce, 4 dkg kandované pomerančové kůry, 4 nakrájená jablka, skořici, muškátový oříšek, 14 dkg pískového cukru, 25 dkg strouhané housky, 5 dkg polohrubé mouky, 5 vajec, špetku soli, 1 dcl brandy a hrst strouhaného chleba. Všechny suroviny dobře promícháme a necháme hodinu stát. Pak vymažeme plátěný ubrousek máslem, posypeme strouhanou houskou, vložíme hmotu (pokud by byla moc řídká, přidáme strouhaný chleba), dobře zavážeme a puding necháme 2,5 hodiny vařit silným varem. Musíme přilévat vařící vodu. Ubrousek odstraníme, puding vložíme na mísu, polijeme rumem a když neseme na stůl, zapálíme. Podáváme ho se chaudeau (šodó).

Mandlové řezy

7 dkg másla, 7 dkg polohrubé mouky, 3 dkg cukru a 3 dkg strouhaných mandlí uhněteme na vále v těsto. Těsto upečeme na menším plechu do světla. Po vychladnutí potřeme kyselou višňovou nebo rybízovou marmeládou, potřeme mandlovou nádivkou a dopečeme. Nádivka: utřeme 5 dkg másla, přidáme 5 dkg cukru, 4 žloutky, 8 dkg strouhaných mandlí, lžíci marmelády, lžíci strouhané housky a sníh ze 4 bílků.

Starodávný marcipán

Na pravý marcipán budeme potřebovat 300 g strouhaných mandlí, 450 g cukru, 4 bílky a špetku citrónové kůry. Vše promícháme, případně obarvíme a na pečicí papír z hmoty tvoříme různé tvary. Ve středně horké troubě necháme ožehnout do zlatožluta, vyjmeme a pomažeme cukrovým sirupem. Ponecháme chladnout alespoň 1,5 hodiny, načež sejmeme z papíru a dáme na mísu.

Rothschildův nákyp

Uvaříme 1/2 l mléka s kouskem vanilky, kterou pak dáme pryč. Do zchladlého mléka přidáme 5 žloutků, 12 dkg cukru, 2 lžíce škrobu, postavíme na oheň a mícháme, až krém zhoustne. Po zchladnutí přidáme na kostky nakrájené ovoce (jablko, banán, pomeranč, kiwi, mango, hrušku...) a sníh z 10 bílků. Dáme do mísy a necháme 20 minut péct při střední teplotě (můžeme navrch použít pečicí papír).

Pomerančový dort

Utřeme 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 4 žloutky, přidáme 15 dkg neloupaných strouhaných mandlí, 5 dkg strouhané čokolády, 5 dkg strouhané housky a šťávu ze 2 pomerančů. Promícháme a přidáme sníh ze 4 bílků. Necháme zvolna asi hodinu péct. Vychladíme. Nakonec pomažeme pomerančovým džemem, ozdobíme kolečky pomeranče a polijeme pomerančovým ledem (pomerančová šťáva utřená s moučkovým cukrem).

Staročeská vánočka

Na vánočku budeme potřebovat 1 kg polohrubé mouky, 200 g másla, 140 g pískového cukru, 60 g droždí, 150 g rozinek, 150 g mandlí, 1 celé vejce, 2 žloutky, citrónovou kůru, sůl, muškátový květ, 5 dl teplého mléka, vejce na potření. Do hluboké mísy nasypeme mouku, do které rozdrobíme máslo. Do důlku v mouce dáme celé vejce, žloutky, cukr, strouhanou citrónovou kůru, špetku muškátového květu. Promícháme a přilijeme kvásek a zbytek teplého mléka. Těsto důkladně vypracujeme, přikryjeme a dáme na teplo vykynout. Když je těsto vykynuté, přidáme rozinky a jemně nasekané spařené loupané mandle. Těsto vyválíme, rozdělíme, vánočku upleteme a dáme opět vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme.

Ořechovo-čokoládová bábovka

Tu připravíme z 300 g hladké výběrové mouky, 300 g pískového cukru, 200 g másla, 6 žloutků, 1 vanilkového cukru, 50 g strouhané čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 1 kypřicího prášku, 0,25 l vlažné smetany, sněhu ze 6 bílků, soli. Důkladně utřeme 300 g cukru, 200 g másla s jedním vanilkovým cukrem a šesti žloutky. Přidáme strouhané vlašské ořechy a strouhanou čokoládu, přimícháme 200 g mouky a kypřicí prášek, přilijeme vlažnou smetanu a nakonec zlehka vmícháme ze 6 bílků smíchaných (mírně je osolíme, než je ušleháme) se 100 gramy mouky.

-ag-Foto: www.profimedia.cz