Mrkev je bohatá na vitaminy A, C a K, vlákninu a antioxidanty. Obsahuje také karotenoidy, které prospívají zraku a pokožce, navíc mají antioxidační účinky. V kuchyni má univerzální využití – skvělá je čerstvá, dušená, pečená, v polévkách, pomazánkách, omáčkách a oblíbená je také v dezertech, kterým dodává vláčnost i sladkou chuť. Tím nejznámějším je mrkvový dort, hodí se ale i do dortů, muffinů, cukroví, koláčků nebo sušenek. Mrkvové dezerty se nejčastěji dochucují skořicí, vanilkou nebo perníkovým kořením, skvělou chuť jim dodají také vlašské ořechy, arašídové máslo nebo povidla.
Milujete mrkvový dort? Připravte si jeho sušenkovou verzi podle návodu ve videu:
Mrkvové sušenky s ovesnými vločkami
Čas přípravy: 25 minut + 1 hodina na odležení těsta
Ingredience:
- 1,5 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- ¾ hrnku cukru
- 1 vejce
- 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
- ½ hrnku sekaných vlašských ořechů (lze vynechat)
Příprava:
1) Ve větší misce promíchejte vločky, mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a ořechy.
2) V menší misce smíchejte máslo s cukrem a vejcem.
3) Spojte tekuté přísady se suchými a vytvořte těsto. Misku zakryjte fólií a nechte 1 hodinu odpočívat v lednici.
4) Troubu předehřejte na 180 ºC. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžíce na něj pokládejte hromádky těsta. Pečte 10–15 minut do zlatavé barvy.