Specifickou anýzovou chuť dodávají sladkému fenyklu silice anetol a fenchol, které jsou obsažené i v koření získávaném z fenyklu obecného. Bílé bulvy rovněž obsahují řadu vitaminů a minerálů potřebných pro správné fungování organismu a působí dobře zejména na trávení. Stejně jako fenyklový čaj, tak i bulvy fenyklu sladkého lze doporučit při nadýmání a dalších střevních potížích.

Přestože se sladký fenykl pěstuje především v Itálii a dalších jihoevropských státech, daří se mu dobře i v našich podmínkách, nevadí mu ani podzimní ochlazení. Naopak, v přílišném teple a na slunci vybíhá do květu, a tím se znehodnocuje chuť bulvy. Fenykl je dvouletou rostlinou a správně by měl kvést až druhým rokem. Bulvy však sklízíme hned první rok, a to asi 70 dní po výsevu. Aby fenykl nevykvetl ještě letos, měli bychom ho vysít ideálně kolem poloviny srpna a sklidit na podzim před prvními většími mrazy.

Vzcházejícím rostlinkám dopřejeme dostatek vláhy a raději polostín než přímé slunce. Vzrostlé sazeničky vyjednotíme do sponu kolem půl metru; jde o poměrně rozložité rostliny, které okolo sebe potřebují dostatek místa. Jakmile je bulva velká přibližně jako vajíčko, můžeme k ní přihrnout zeminu - zelenina je pak křehčí a chutnější.

Tip: Zapečený fenykl se smetanou

Potřebujeme: 4 velké bulvy fenyklu nebo 5 menších, 1 šalotku, 3 stroužky česneku, kelímek smetany ke šlehání, tvrdý sýr na posypání (parmezán, ementál, čedar), olivový olej, muškátový oříšek, sůl, pepř, čerstvou petrželku

Postup: Bulvy fenyklu očistíme, zbavíme košťálků, nakrájíme na osminky a povaříme 5 minut v páře nebo v jemně osolené vodě. Šalotku nakrájíme na kolečka a spolu s fenyklem ji rozprostřeme do zapékací misky potřené olivovým olejem. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali utřený česnek. Poprášíme muškátovým oříškem, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme v troubě dozlatova. Hotový pokrm zdobíme petrželkou a podáváme s brambory nebo pečivem.