František Kolovrat-Libštejnský, nejvyšší purkrabí království českého, vystavěl roku 1817 pro povznášející a děděné umění zručných obyvatel hor Růženinu huť ve Skuhrově nad Bělou. Její správou byl v roce 1865 pověřen báňský inženýr Josef Porkert (1829-1895), původem z městečka Abertamy v Krušných horách. Od roku 1863 žil se svou rodinou čítající deset dětí v domě čp. 42 (objekt z roku 1806 je dnes kulturní památkou). Jeho synové Vilém a Eduard odkoupili v roce 1896 objekt hutě od hraběnky Olgy Kolovratské-Libštejnské. Vilém (1869-1935) zakoupil roku 1899 domek čp. 59. Když se mu v roce 1905 narodil syn Vilém mladší (1905-1977), byl objekt rozšířen tak, že dostal charakter vily („Stará vila“).

porkertova vila

Druhou vilu rodiny Porkertových, čp. 58, postavil Vilém mladší v letech 1931-1932; nazývána byla „Novou vilou“. Místem stavby se stala parcela nedaleko „Staré vily“, zastavěná původně domkem a stodolou. Vilém mladší se stal stavebníkem již ve svých šestadvaceti letech, po návratu z cest po Evropě a Spojených státech, kde získával zkušenosti jako zaměstnanec v různých strojírenských firmách. Ve Skuhrově nastoupil jako společník a obchodní ředitel firmy J. Porkert, slévárny a strojírny, do té doby úspěšně řízené jeho otcem, Vilémem starším.

Architektem stavby byl Oto Ployer, příbuzný rodiny skrze svoji sestru Miluši, která byla švagrovou Viléma mladšího. Zpracoval návrh vily a umístil ji na rovinné prostranství pod zalesněný ostroh s protékající řekou. Vilu stavěla firma Hlaváček a Müller, se sídlem v Praze XII, ve Francouzské ulici 4. Dům byl založen na železobetonové vaně s podlahou sklepů pod úrovní řeky Bělé. Velmi prostorné schodiště v hlavním průčelí propojuje zahradu s verandou ve zvýšeném přízemí, s možností vstupu na venkovní terasu a do centrální schodišťové haly. Z ní je přístup do jídelny, knihovny, obývací místnosti, dvouramenným schodištěm do patra a podkroví, a kulečníkové síně - ta má též samostatný vchod z kryté rampy pro příjezd automobilem.

Přízemí s prostornými místnostmi odpovídá záměru reprezentace, rovněž tak prostory patra a podkroví, kde jsou soustředěny ubytovací pokoje a ložnice. Vnější vzhled domu je romantický, pohádkově členěný prvky a konstrukcemi v orientálním uspořádání. Ve svých pamětech píše: „Co mě tehdy napadlo stavět tak velkou a hlavně tak honosnou vilu, jsem do smrti nepochopil. Z obchodního stanoviska bylo to správné řešení, neb velmi mnoho obchodů, jak exportních, tak tuzemských, se po pohoštění a pobytu ve vile rychle uskutečnilo.“ Porkertovi bydleli ve vile do ledna 1949. Vila má dnes majitelku holandského původu, Hillegondu Petronellu van der Mostovou, která v roce 2007 ukončila generální obnovu vily v jejím původním historickém ztvárnění.

(RR)

Převzato z knihy Slavné vily Královéhradeckého kraje vydané agenturou Foibos. Více na www.slavnevily.cz