Při prostírání a přípravě slavnostnější tabule hraje nemalou roli už sám tvar stolu. Pokud máme kulatý stůl, máme napůl vyhráno. Oválná tabule totiž navozuje pocit harmonie, zejména pokud ji prostřeme dvěma pastelovými ubrusy různých délek. Oválná tabule už sama o sobě působí velmi slavnostně a k dokonalému dojmu stačí, když všechno podřídíme jejím oválným křivkám. Výborně na ní vyniknou další okrouhlé tvary jako polévková mísa, oválné mísy na jednohubky či chlebíčky, kulaté patrové mísy na ovoce. Také omáčníky, různé stupňovité mísy na sladkosti, speciální mísy na sýry, soupravy na fondue - zkrátka parádní kousky servisu, které nedáváme na stůl denně. Dílo pak už mohou korunovat jen jemné porcelánové servisy, které máme v příborníku a na stůl se dostanou jen výjimečně a sada stříbrných příborů. Nyní jde o to, jak tohle všechno na omezeném prostoru stolu přehledně a také působivě uspořádat. Samotné prostírání možná vypadá napoprvé složitě, ale má svou logiku, příbory i sklenky jsou poskládány tak, abychom je s novými chody postupně odebírali a neshazovali si přitom ty zbývající, rukojeti u příborů a lžiček umístěných napříč nad talířem například míří vždy k ruce, do které je budeme brát. Základem je velký talíř na hlavní chod (takzvaný základní talíř), který leží na stole před židlí každého strávníka. Na něm je buď polévkový talíř, nebo jen složený ubrousek a polévka se přinese v šálcích. Při levé ruce má pak každý strávník dezertní talíř. Kolem talíře dále rozmisťujeme podle určitých pravidel příbory, další talířky a sklenky. Pokud nás čeká více chodů a potřebujeme tak více příborů, klademe příbory vedle talíře směrem dovnitř ven; začínáme těsně u talíře, kam přijde příbor na hlavní chod. Vedle nože položíme na pravou stranu lžíci. Umístění sklenek Nad čepel nože postavíme sklenici na nápoj, v případě, že bude sklenice jen jedna. Jinak má nad nožem své místo sklenka na nápoj, který budeme pít k hlavnímu chodu; ostatní sklenky – (na nápoj k předkrmu a k dezertu) stavíme vpravo od ní, nad lžíci a dezertní nůž. Pokud nás čeká na počátku hostiny přípitek šumivým vínem, sklenka na něj bude vlevo od sklenky na nápoj k hlavnímu chodu. Nad talířem má pak svoje místo dezertní příbor. To může být lžička a vidlička na moučník (i ty jsou logicky nasměrovány, leží sice nad talířem vedle sebe, ale rukojeť vidličky míří vlevo, abychom ji mohli lehce uchopit levou rukou, rukojeť lžičky míří naopak vpravo). Obdobně klademe nad talíř malý příbor na sýr, pokud dezertem bude právě některý z vynikajících sýrů – obvyklá je kombinace jednoho zrajícího jednoho čerstvého a jednoho tvrdého sýra. Ubrousky Na slavnostní tabuli má svoje pevné místo látkový ubrousek, obyčejný papírový by celkový dojem úplně pokazil. Ubrousek (40x40 nebo 50x50cm) skládáme do různých forem jako do tvaru vějířů, vlnek, lilií, nebo tzv. biskupské čepičky, poté ubrousek postavíme na velký mělký talíř před každého strávníka. Koruna prostřeného stolu – květiny Květiny dotvářejí atmosféru stolování, musejí se hodit ke zvolené barvě ubrusu a samozřejmě ladit i s barvou stolního nádobí. Neměly by příliš silně vonět, aby nepřekrývaly vůně a nakonec i chuti jídla. Druhá podmínka je, aby nepřekážely – to znamená, že květiny nesmíme například shodit loktem, musejí být uprostřed stolu. Vázy by také neměly být příliš vysoké, abychom pohodlně viděli na osoby na druhé straně stolu. Raději než jeden velký pugét proto volíme střídmé nižší květinové kreace rozdělené do několika menších váziček. -ag-