Na významu tento kus nábytku nabývá zvláště při různých slavnostních příležitostech, kdy se lidé scházejí, hostí a tráví více společných chvil než obvykle.

Spojení prožitku a požitku

Jak již bylo řečeno, kuchyně sice není pouze centrem dobrého jídla, ale nesporné je, že stolování je s dobrým jídlem nerozlučně spjato. Při slavnostních příležitostech, jakými jsou svatby, narozeninové a promoční hostiny, ale i významné svátky jako Velikonoce či Vánoce, silvestr, to platí dvojnásobně, ovšem ne s přímou úměrou: čím luxusnější nádobí, textilie a doplňky, tím krásnější tabule. Základem může být třeba jen dobrý nápad a bytelný stůl, kde prvotním ukazatelem je jeho velikost. Jestliže připravujeme slavnostní tabuli, posoudíme, zda je kolem stolu dostatek místa pro servírování a jestli se k němu vejdou všichni hosté. Pro pohodlné stolování bychom měli počítat na každou osobu asi s šedesáti centimetry místa. Často se jako praktický ukáže stůl rozkládací, který poskytne dostatek místa i většímu počtu hostů.

ČTĚTE TAKÉ:

Tradice, nebo moderna?

S výjimečnými příležitostmi souvisí i slavnostní výzdoba stolu. Slouží k ní nejen textilie, v tomto případě ubrusy a ubrousky, ale také nejrůznější doplňky, své zásady a zákonitosti má i rozložení talířů, příborů a skla. Základem slavnostního stolování je ubrus. Vyjadřuje významnost okamžiku, jím udáváme tón celé výzdoby. Ubrus po babičce předznamená výzdobu v duchu tradic, naopak k ubrusu z poslední módní kolekce zvolíme moderní, případně až extravagantní výzdobu, pokud to událost dovoluje. Výzdoba podléhá i ročnímu období, zvyklostem v rodině nebo účelu, může být minimalistická, nebo naopak velkorysá, romantická či v high-tech stylu, možností je mnoho.

Ubrusy výhradně textilní

Pro slavnostní tabuli patří na stůl výhradně ubrus textilní. Pokud jde o velikost, obecně by měl přesahovat přes okraj stolu od 20 do 30 centimetrů, neměl by se však dotýkat sedáků židlí. Při slavnostních výzdobách je naopak vhodný ubrus dlouhý, platí, že čím slavnostnější je příležitost, tím delší by měl ubrus být. Ubrusy používáme buď samostatně, nebo ve vrstvách. U vrstveného prostírání je základem podkladový ubrus, často podložený i měkkým materiálem, který zabraňuje posunu ubrusu po stole a současně také tlumí manipulaci s nádobím, takže stolování je tišší, a tím i příjemnější. Na podkladovém ubrusu je svrchní ubrus různých tvarů. Jestliže takto prostíráme kulatý stůl, mohou být oba ubrusy kruhové nebo čtvercové, případně spodní kruhový a svrchní čtvercový. Na hranatém stole můžeme svrchní ubrus zvolit ve tvaru stolní desky, položený na desce napříč nebo nakoso, stůl rozčlení dva pruhy látky položené do kříže nebo jeden středový pruh, umístěný podélně nebo napříč, na němž je většinou květinová výzdoba, případně sklenice na nápoje a servírovací mísy.

Ze starých časů

Jestliže se rádi vracíme do starých časů a věci po babičce pro nás mají stále velkou hodnotu, využijeme jistě ke slavnostní výzdobě tabule staré krajkové, damaškové či vyšívané ubrusy, přehozy, těžké sametové šály a šátky nebo dokonce záclony. Jejich vzory vyniknou na kontrastnějším jednoduchém podkladovém ubrusu, sladěném s použitým porcelánem a doplňky. Nebo naopak zvolíme babičkovský ubrus z damašku či lněný s jemnou výšivkou a tabuli dozdobíme podle období nízkými hrnkovými nebo řezanými květinami a širokými průsvitnými stuhami a mašlemi v barvě květů. Takové prostírání působí velmi romanticky a hodí se například pro menší svatební hostiny, dívčí narozeninové oslavy a podobně.

Ubrousky

Nedílnou součástí slavnostní tabule jsou jistě ubrousky. I pro ně existují určité zásady. Měly by být velké minimálně 45 x 45 cm, ale spíše větší, ušité z kvalitního a dobře udržovatelného materiálu. Okraje mohou být zdobeny krajkami, obšité ozdobnými lemy, drobnými střapci a podobně, dekor by měl být ale vždy shodný nebo ve stejném duchu, jako vzor velkého ubrusu. Skládání ubrousků lze bez nadsázky zařadit mezi umělecké dovednosti, nejjednodušším, a proto nejobvyklejším tvarem je trojúhelník, trochu náročnější je kapsička, která se používá především pro vložení menu, pro koktejly se hodí ubrousky složené do tvaru růže, velmi efektně na jakékoli tabuli působí jednoduchý či dvojitý vějíř.

Barvy

Velmi opatrně musíme při výzdobě slavnostní tabule volit barvu textilií i doplňků. Nejběžnější je zřejmě bílá, obecně dále platí, že pro slavnostní příležitosti jsou jako základ vhodnější barvy světlých pastelových odstínů, k nimž lze zvolit nejrůznější doplňkové tmavší nebo efektní tóny, o Velikonocích třeba syté žluté, zelené, modré a červené, o Vánocích nesmí podle tradice chybět zelená a k ní adventní fialová, případně červená a oranžová, nebo metalové barvy stříbrná a zlatá. Na slavnostním stole nesmí chybět ani doplňky typické pro ten který účel. V případě Vánoc jistě neopomeneme snítky jehličnatých stromů a jmelí, svícny a štíhlé vysoké svíčky, případně jakoby rozsypané ořechy, pokrájená jablka, kokosové lupínky a podobně. Hodí se ale i břečťan a jiné i v zimě zelené rostliny.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com