Tato zajímavě vyhlížející rostlina z čeledi chřestovitých pochází z mexické pouště a přizpůsobila se suchému klimatu. Vodu na horší časy hromadí v baňatém kmínku, díky němuž si vysloužila přízvisko sloní noha. V přírodě dorůstá výšky až 8 metrů a svým zjevem připomíná subtropické palmy, v bytě vám ale přes hlavu nepřeroste; vytahuje se velmi pomalu a nakonec dosáhne výšky maximálně jednoho metru. Pokud ji kupujete jako ozdobu bytu, raději sáhněte po vzrostlejším exempláři, abyste na svou "dekoraci" nečekali několik let.

Sloní noha se pyšní hřívou úzkých listů, které svým rozverným uspořádáním připomínají účes extravagantního adolescenta. Jde o velice působivou pokojovku, jež se bude vyjímat ve všech typech interiérů, včetně minimalistických.

Slunce a teplo je pro tuto pouštní krasavici nutností, vyberte jí proto světlé stanoviště, kam na ni nebude foukat studený zimní vzduch zvenčí. Teplotu pod 10° C nesnese. Zato v létě uvítá, když ji zahrnete čerstvým vzduchem nebo rovnou vystrčíte ven na balkon. Stejně jako většina pokojovek, i sloní noha potřebuje rozlišit období růstu a klidu - přes léto ji proto pravidelně zaléváme a přihnojujeme, v zimě zálivku výrazně omezíme a už nehnojíme. Pozor, nolina je citlivá na přelití. Když to s vodou přeženeme, může začít uhnívat.

U starších rostlin se může objevit stvol obsypaný drobnými bílými květy, i když v našich podmínkách se kvetení nejspíš nedočkáte. Není to ale nijak na škodu, protože sloní noha je půvabná i bez květů.