Cyklus dvaceti monumentálních obrazů Slovanská epopej, který zachycuje klíčové okamžiky Slovanů a českého národa, maloval Alfons Mucha v průběhu let 1910 až 1928. Obdivovat ho můžete na zámku v Moravském Krumlově. Pokud to ale máte blíž do Prahy, zveme vás do Nákupní galerie Myslbek.

Zdroj: Youtube

Na výstavě Timelapse uvidíte dvě ukázky digitalizované Slovanské epopeje fotografa Jana Williama Drnka, který vydal rovněž stejnojmennou publikaci a i tu si můžete na místě v klidu prolistovat. Výpravná publikace je unikátní díky tomu, že fotograf převedl obří plátna secesního malíře o celkové ploše 650 m² do tiskové podoby pomocí speciálního rastrování a moderních technik. Proto se i na fotkách dá pozorovat každý detail, tahy štětcem i věrné zobrazení barev originálních obrazů. Pro zajímavost: Z jednoho Muchova plátna bylo nutné vytvořit 200 až 300 fotografií o velikosti 50 megapixelů, které se poté kompletovaly v počítači.

Kromě dvou vytištěných digitalizovaných pláten si lze poprvé veřejně prolistovat i unikátní knihu a prohlížet si Muchovy obrazy stejně, jako kdybyste je viděli naživo v Moravském Krumlově.

Součástí výstavy je také fotocyklus mapující výtvarníka Bořka Šípka při realizaci jednoho netradičního hudebního nástroje ze skla nebo Drnkovy fotografie ze zahraničních cest.

Zdroj: NG Myslbek