Smrk pichlavý (Picea pungens) původně pochází z USA a Kanady, kde roste vysoko v horách. Patří mezi přizpůsobivé dřeviny a v Evropě se často vysazuje místo smrku ztepilého, zejména proto, že je velmi odolný vůči ne zrovna příznivému klimatu.

Odolný pichlák

Volně v přírodě roste smrk pichlavý docela rychle a ve své domovině může dosáhnout až 50 metrů, v našich podmínkách o něco méně, asi do 30 metrů. Koruna evokuje široký kužel se špičatým vrcholem, větve rostou pravidelně a hustě, pichlavé jehličí má zelenou až modrozelenou barvu. Chcete zajímavost? Jehličí pokrývá vrstvička vosku, proto dřevina dobře snáší i znečištěné ovzduší.

Proč se mu říká stříbrný

Smrk pichlavý patří mezi nejrozšířenější stále zelené dřeviny u nás, které pěstujeme na zahradách. Oblíbený je z více důvodů. Kromě přizpůsobivosti danému prostředí a podnebí je jeho velkým plusem, že se šlechtí v mnoha variantách. Pak se může lišit nejen výškou, ale také tvarem koruny, uspořádáním větví i zbarvením jehlic, které je u mnoha vyšlechtěných kultivarů stříbřité až namodralé (modrošedé).

Pestrý výběr

Například smrk Glauca doroste do výšky až 15 metrů, pokud ho nebudete upravovat. Potěší pravidelnou jehlanovitou korunou a jehličí svou barvou bude připomínat jedli stříbrnou.

Blue Diamond roste pomalu, orientačně jde o 10 až 20 cm ročně, s ohledem na konkrétní podmínky. V dospělosti bude vysoký zhruba 3 až 4 metry. Zejména u mladých výhonů potěší stříbřitě modré až popelavě šedomodré jehličí.

Poměrně pomalu roste i Iseli Fastigiate, jeho koruna připomíná kužel. Jehličí dekoruje šedomodrá barva, v dospělosti se uvádí výška 3 až 5 metrů.

Na své si přijdou i majitelé malých zahrádek, třeba zakrslý Glauca Globosa bude na výšku i šířku zhruba stejný (asi od 0,5 do 1,5 až 1,8 metru). S růstem si dává na čas, zdobí ho ocelově modrošedé jehličí. Rovněž se hodí pro pěstování v nádobách.

Pěstební pravidla

Přizpůsobivé smrky pichlavé zvládnou téměř jakoukoliv půdu, suchou i vlhkou, ne však přemokřenou. Na zahradách se doporučuje výsadba na slunná místa, ze stínu by se neradovaly. Považují se za plně mrazuvzdorné, zimní ochranu nepotřebují.

Jen když budete pěstovat zakrslé formy v nádobách, je třeba dát pozor na namrzání kořenů. V těchto případech se nádoby izolují, například se obalují polystyrenem a jutou.

Zdroj: zoopraha.cz, denik.cz