Pokud jste si v lese sedli na pařez nebo se třeba jen opřeli o strom a přinesli si domů smolné překvapení, naštěstí máte možnost volby a nemusíte oblečení házet hned do koše. Existuje pár látek, které dokáží pryskyřici z látky odstranit. A většinu z nich máte nejspíš už u sebe.

Odlakovač

Prvním způsobem je polít skvrnu od smůly odlakovačem na nehty, nechat vsáknout, promnout mezi prsty a po chvíli důkladně vyprat. Místo odlakovače můžete použít i líh, terpentýn nebo technický benzín. Zkrátka co máte zrovna po ruce.

Máslo, sádlo nebo olej

Dalším tipem, kterým se zbavíte otravné smůly na oblečení, je něco mastného. Poslouží vám věci přímo z vaší spižírny - máslo, sádlo nebo jakýkoliv olej. Skvrnu promněte mezi prsty, nechte působit a poté oblečení vyperte, tentokrát v mýdlové vodě.

Žehlička

Smůlu z oblečení odstraníte také pomocí žehličky. Přiložte na skvrnu ubrousek nebo savý papír a několikrát ji přežehlete horkou žehličkou. Smůla se teplem rozpustí a vsákne do ubrousku. Pro jistotu použijte několik vrstev ubrousků, aby pryskyřice neprosákla až na spodní stranu žehličky a tím ji nezničila.

Zdroj: Youtube

Žlučové mýdlo na dočištění

Ať už jste zvolili jakýkoliv postup, jakmile dostanete pryskyřici z látky, postižené místo důkladně promněte a v ruce vyperte, nejlépe s pomocí žlučového mýdla. Nepleťte si však žlučové mýdlo s jelenem, které je jádrové. Žlučové mýdlo je speciální mýdlo s přísadou hovězí žluči. Ta obsahuje sloučeniny, které emulgují tuky a pomáhají rozpouštět některé skvrny a nečistoty.

Nakonec vyčištěný kousek oblečení vyperte celý obvyklým způsobem. Odlakovač vám pomůže odstranit smůlu i z pokožky. Nezapomeňte ji pak ale důkladně umýt a promazat nějakým krémem, zvlášť pokud máte odlakovač s acetonem, který silně vysušuje.

Zdroj: bydletsnadno.cz, dobrytextil.cz