Halloumi (vyslovuje se chalumi) je polotvrdý sýr původem z Kypru. Ve středomořské kuchyni je velmi populární a své místo si postupně získává i u nás – zejména na grilu. Díky své specifické konzistenci se během tepelné úpravy neroztéká, takže ho můžete připravovat přímo na grilovacím roštu nebo na pánvi. Na jeho povrchu se utvoří křupavá krusta, uvnitř je kompaktní, ale pružný. Má nezaměnitelnou chuť, kterou si zamilujete. Výborně chutná v kombinaci s čerstvou i grilovanou zeleninou, použít ho můžete také do sendvičů, na špízy nebo vegetariánské verze burgeru.
Podívejte se, jak připravit výstavní burger se sýrem halloumi:
Pečený halloumi se zeleninou
Ingredience:
- 250 g sýru halloumi
- 2 červené cibule
- 1 velká paprika
- 1 středně velký lilek
- 1 středně velká cuketa
- 300 g cherry rajčátek
- 4 stroužky česneku
- 100 g oliv
- olivový olej
- sůl";i:10;s:5:"pepř";i:11;s:17:"čerstvá bazalka
Příprava:
1) Cibuli nakrájejte na tenké plátky, papriku na proužky, lilek a cuketu na kostky. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo.
2) Na plech vložte rajčata, cibuli, papriku, cuketu, lilek, olivy, přidejte česnek, sůl a pepř. Pokapejte olivovým olejem a promíchejte.
3) Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Poté navrch položte sýr nakrájený na plátky a posypejte olivami a bazalkou. Pečte 5–10 minut, dokud sýr nezezlátne.
4) Podávejte s čerstvým pečivem.
Zdroj: bbcgoodfood.com, vitalia.cz, youtube.com